0

 

Ramazan ayı ibadet ayıdır. Bu ayda müminler olabildiğince ibadet eder, tövbe ve istiğfara yönelir. Nefsanî duygularını dizginler, dua ve yakarışlarla Allah’tan af olunmayı ümit eder. Farz namaz ve teravihler için camiyi mesken edinir, Kur’an okuma ve mukabelelerle İlahi kelamla muhattab olma izzetini tekrar tekrar yaşar.

Eğlence ise insanın nefsanî duygularının coştuğu, nahoş ve haram ortamların söz konusu olduğu ve maalesef ibadetin akla gelmediği anlardır. Bu tür fiillerin işlendiği yerlere de ise manevi duyguların sıfırlandığı, günah işleme zemininin oluşmasıdır. İnsanın kendi nefsi ile baş başa kaldığı ve bir mümin için işin en acı tarafı ise şeytan ve vesveselerine direkt muhatap olması ve günah işliyor olmasıdır.

Oysa bu ay Kur’an ayıdır. İnsanın oruçlu olarak gün boyu yemeden, içmeden korunduğu gibi, esas itibariyle haram olan şeylerden tamamıyla uzaklaşarak, izzetli ve erdemli bir hayatı tercih etmesidir. Zira bu ayda, Cehennem kapıları kapanır, Cennet kapıları ardına kadar açılır ve şeytanlar zincire vurulur. Müminler sadece ibadetleriyle meşgul olarak, büyük mükâfatlar elde etmek ümidiyle yüce Allah’ın af ve mağfiretine mazhar olmayı arzularlar.

Ramazan ayının maneviyatını itibarsızlaştırmak, ibadet ve Kur’an ayı olması gerekirken, eğlence ayına dönüştürmek maksadıyla yıllardır, Kemalist rejimin batı da ifsat amacıyla yaptığı çalışmaların bir benzerini şimdi Batman Belediyesi şehrimizde gerçekleştirmeye çalışıyor.

Batman Belediyesi ‘Ramazan Eğlenceleri!?’ adı altında şehrin muhtelif yerlerinde, farklı tarihlerde konser vb çalışmalarla, insanların teravihlerde olduğu saatlerde, evlerinde ibadet ederken ve Kur’an okudukları vakitlerde yüksek sesli müziklerle ‘Belediyecilik!?’ görevini yapmaya çalışmaktadır.

Yıllardır batı bölgelerinde devlet kurumları ve belediler eliyle ibadet ve Kur’an ayı olan ramazan ayının, eğlence ayına dönüştürme çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, bölgemizde de Batman Belediyesi bu ifsat görevini devir almış bulunmaktadır.

Şehrimizin yüzlerce çözülmesi gereken sorunu varken, acil olarak sokakların çöplerden ve atıklardan temizlenmesi gerekirken ve bunun için herhangi ciddi bir çalışma yapılmazken, Ramazan ayında bu eğlencelerin, ciddi meblağlar ayrılarak ısrarla yapılması oldukça düşündürücüdür.

Ramazan ayı boyunca devam edecek bu eğlence seanslarının maneviyatımızı zedelemekten, Oruç ibadetinin içini boşaltmaktan ve bu ayın hürmetini itibarsızlaştırmaktan başka bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır. Toplumun esas harcı olan manevi dinamiklerimizin bu şekildeki pervasızca ortaya konulan olumsuz etkinliklerle hedef alınması beraberinde büyük manevi tahribatlar ve ciddi mesuliyetler getirmektedir.

 

Ramazan ayının ibadet ayı olarak kalmasını, içerisinde barındırdığı manevi atmosferin tüm halkımızın doya doya teneffüs ettiği, Kur’an mukabelelerinin tüm camilerde aşk ve heyecanla yapıldığı, Teravihlerin büyük bir huşu ile eda edildiği bu oruç ayının, asli hüviyetiyle kalmasını arzuluyoruz. Aksi takdirde ölüm haktır ve herkes yaptıklarından dolayı Allah’a hesap verecektir.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *