107

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, geride büyük bir yıkım ve enkaz bıraktı. Adeta küçük bir kıyamet yaşattı bize. Ölü sayısı bugün itibariyle 43.000’i geçti. Yaralıların tedavisi devam ediyor. Geride kalanlar için ise aslında küçük kıyamet hâlâ devam ediyor. Çünkü çok sayıda aile yok oldu. Yine çok sayıda ailenin birden fazla ferdi, bu depremde vefat etti. Taziyesine gittiğim bir aileden 15 kişi, başka bir taziyede ise bir anne beş kız vefat etmişti. Bu ve benzeri haberler ise oldukça çoktur.

Can kayıpları, acılar, hüzünler, travmalar, çaresizlikler ve geleceğe dair endişeler; bütün dehşetiyle etkisini üzerimizde hissettirmeye devam ediyor. Mevsimin kış olması, havaların çoğu zaman eksinin altında seyretmesi ve barınma sorununun tam olarak çözülmemiş olması; aslında depremzedeler için küçük kıyametin, hâlâ devam ettiğini gösteriyor. Kısa süre içerisinde de bu sorunun canımızı yakmaya devam edeceğini ve içimizi kanatacağını unutmamamız gerekir.

Depremin ilk gününden itibaren milletimiz, olağanüstü bir gayretle elinden gelen her türlü yardımı deprem bölgelerine ulaştırmaya çalıştı. Ülkenin dört bir tarafından; battaniyeden giyeceğe, gıdadan ısınma araçlarına, hazır su kolilerinden sıcak yemeğe kadar, büyük bir seferberlik anlayışı içerisinde yardımlar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya çalışıldı. Depremzedelerin ilk ihtiyaçları giderilmeye ve yaraları sarılmaya gayret edildi.

Umut Kervanı başta olmak üzere Yardım Kuruluşları büyük bir özveri ile toplanan yardımları deprem bölgelerine ulaştırarak ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya başladılar. Halen sahada büyük bir gayretle bu çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedirler. Kısa ve orta vadede bu yardımların kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Asrın felaketi olarak tanımlanan bu yara çok büyük, çok geniş bir alanı kapsıyor ve mağdur olan insanların sayısı milyonlarla ifade ediliyor.

Kısa vadede bu insanların yemek, barınma ve temizlik ihtiyaçları acil olarak görülmesi gerekmektedir. İslami Yardım Kuruluşları hâlihazırda bu ihtiyaçları karşılamak için gece gündüz çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu yardımların kesintiye uğramaması için gönlü zengin milletimizin bu yardım kuruluşlarına yardım, destek ve bağışlarını artırarak devam etmeleri çok büyük önem arz etmektedir.

Görüştüğümüz Umut Kervanı yetkilileri, halkımızın yardım ve bağışlarını bundan sonra da devam etmesinin önemini vurgulayarak, depremzedelerin yaralarının sarılmasında çok büyük rol oynayacağını ifade ettiler. Bağış ve desteklerin azalması durumunda ise depremzedelere yapılan yardımların sekteye uğrayacağını ve mağdurlara yardım götürememe vebalinin ortaya çıkabileceğinin altını çizdiler.

Ey gönlü zengin insanlar! Yardım ve bağışlarınızı artırarak devam ettirin. Zira bu depremzedelerin sizin yardımlarınıza hâlâ çok ihtiyaçları var ve bu yardımlar kesintisiz devam etmelidir.

Ey hayırsever mertler! Yapacağınız yardımların; evi yıkılanlara, yetim ve öksüzlere, yaşlı ve çaresiz insanlara yemek, giyecek, yakacak ve barınma ihtiyacı için kullanılacağını unutmayınız.

Ey kadirşinas milletimiz! Yapacağınız bağışların; yüzbinlerce insanın sabah çorbası, öğlen ve akşam yemeğinin hazırlanması için alınacak malzemelerin temininde harcanacağının ve milyonlarca insanın karınlarının doyurulmasında hayır ve hasenatınızın olacağını bilmemiz gerekir.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *