211

Seçimlere 9 ay kaldı. Olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde 18 Haziran 2023’te veya daha erken bir tarihte cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçim olacaktır. Seçimler için siyasi partilerin hazırlıkları ve görüşmeleri sürüyor. Bir taraftan 6’lı masanın düzenli görüşmeleri, diğer taraftan AK Parti ve MHP’nin birlikte hareket ettiği Cumhur İttifakı’nın çalışmaları… Aynı şekilde Yeniden Refah, HÜDA PAR gibi herhangi bir ittifakta bulunmayan partilerin hazırlıkları…

6’lı masa etrafındaki patilerin bütün konularda anlaşma sağladığı söylenemez. Henüz tam bir ittifakla seçmenin karşısına geçmiş değiller. Normal şartlarda birbirleriyle hareket edemeyecek siyasi partiler, AK Parti ve Erdoğan karşıtlığını merkeze alarak masa etrafında toplanmışlar. Tam anlamıyla ittifak ettikleri konu bu. Diğer konularda ve özelde de ortak aday çıkarma konusunda tartışmaları sürüyor.

Bilindiği gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak Erdoğan’ın karşısına çıkmayı, Erdoğan’a rakip olmayı çok istiyor. Bunun için de yoğun bir çalışmanın olduğu biliniyor. CHP kulislerinde ortak aday olarak en iyi ismin Kılıçdaroğlu olacağı konuşuluyor. Ancak bu bilgi, masanın diğer üyelerinin olurunu ve onayını almış değil.

Hatırlarsanız, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülke için, demokrasi için hayırlı olsun.” açıklamasında bulunmuştu. Öyle ki bu açıklama, Cumhuriyet Gazetesi’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili attığı “Kılıçdaroğlu Artık Aday” manşetinden sonra yapılmıştı.

6’lı masayı en çok zorlayacak konuların başında ortak aday çıkarma konusu geliyor. Bu kadar görüşme ve çalışmanın asıl gayesi, ortak bir aday çıkarmadır. Ancak şimdiye kadar bir isim belirlenemedi. Bu açıdan seçmenin kafası karışık ve seçmen masanın adayının kim olacağını merakla bekliyor. Ortak adayın belirlenmemesi ya da belirlenememesi kanaatimce 6’lı masa için ciddi bir dezavantajdır.

6’lı masanın Türkiye’nin sorunlarına yönelik çözüm yöntemleri oluşturamaması da aynı şekilde masa etrafındaki partiler açısında bir başka dezavantajdır. Seçimlere yaklaşıldıkça AK Parti’nin ortaya koyacağı çalışmalar ve dile getireceği vaatler de son derece önemli ve seçmenin kullanacağı oyun rengini etkileyecek derecededir. Tüm bunlar 6’lı masanın önümüzdeki seçim sürecinde işinin kolay olmayacağını ortaya koyması açısından önemlidir.

6’lı masanın işi zor da, Cumhur İttifakı’nın işi çok mu kolay? Değil elbet. Cumhur İttifakı’nı da zor günler bekliyor. Doğrusu kimse MHP’yi çok gündeme getirmiyor, daha çok AK Parti ve Erdoğan üzerinde tartışmalar sürüyor. 20 yıldır iktidar olan AK Parti’nin son dönemlerde ülkeyi iyi yönetemediği, yolsuzluk ve yoksullukların çoğaldığı, adaletsizlik ve hukuksuzlukların arttığı, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, adamına göre muamelenin yaşandığı dile getirilerek ülkenin bir iktidar değişikliğine ihtiyaç duyduğu söylenmektedir. 

Son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, oluşan hayat pahalılığı, yapılan zamlar, sürekli yükselen enflasyon seçmeni ciddi anlamda düşündürüyor. Bir de AK Parti teşkilatlarındaki rehavet, halktan çok uzak siyasi çalışmalar, millete üstten bakmalar, yolsuzluk ve adam kayırma iddiaları da seçmenin AK Parti’den uzaklaşmasına sebep oluyor. Bu konulardan dolayı seçmen bu seçimde gönül rahatlığıyla tercihini yapamayacak gibi gözüküyor.

Seçmen, AK Parti’nin sadece MHP ile hareket etmesini de eleştiriyor. İttifakı genişletme, ülke siyasetine katkı sağlayacak partilerle birlikte hareket etme gibi konularda seçmen AK Parti’nin daha merkez bir parti olmasını bekliyor. Sanırım bu seçimde Erdoğan’ın, oyu az da olsa meclis dışında olan partilere de ihtiyacı vardır. Erdoğan bu konuda çok ağır davranıyor. Yakın çevresinin etkisinde kalarak konuyla ilgili adımlar atmıyor.

2023 seçimlerinin Erdoğan açısından çok önemli olduğunun altını çizmekte fayda vardır. Seçimlerde başarılı olmak için de cesaretli adımların atılması ve milleti rahatlatacak girişimlerde bulunması gerekiyor. Kanaatimce Erdoğan’ın bu konularda atacağı cesur adımlar, Haziran 2023 ve Mart 2024’te yapılacak seçimlerin gidişatını ve kaderini değiştirecektir. Bekleyip görelim. Kalın sağlıcakla.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *