211

İnsanlık ailesi global anlamda zor bir imtihandan geçiyor.

Savaşlar, hastalıklar, salgınlar, depremler, ekonomik sıkıntılar, ahlaki ve manevi açıdan yaşanan dejenerasyonlar, neslin göz göre göre örf ve geleneklerden uzaklaşması ve çok daha fazlası…

Her güne yeni bir imtihanla uyanıyoruz.

Bizleri derinden üzen son olay, yıllardır küresel emperyal güçler tarafından sömürülen Afganistan’da yaşandı.

Yaşanan depremde binden fazla insan hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin, mekânları cennet olsun.

Buraya kadar her şey normal, zira doğal afetler de hayatın bir gerçeği…

Anormal olan durum ise, insanlıktan nasibini almamış kimilerinin Afganistan’da yaşanan depremden sonra adeta sevince gark olmasıdır.

Okuduğumuz bazı yorumlar, mazlum Afganistan halkına karşı oluşturtulan kirli algıları gün yüzüne çıkarmaktadır.

İnsan bu kadar mı merhametten nasipsiz olur Allah aşkına!

Mazlum bir memlekette deprem olmuş, depremde yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, evler, eğitim mekânları, yaşam alanları, yerleşim yerleri yerle yeksan olmuş. Ölenler arasında çocuklar, kadınlar, bebekler var.

Ama siz bunları görmezden geliyorsunuz, hatta “iyi ki oldu” “beter olun” “moralim düzeldi” gibi aşağılık yorumlarda bulunarak ne kadar da insani duygulardan uzak olduğunuzu gösteriyorsunuz.

Eğer deprem Afganistan’da değil de kanlı bir sömürgeci geçmişe sahip olan İngiltere’de ya da bir Avrupa ülkesinde olsaydı yerel ve uluslararası kurum ve kuruluşlar böyle mi davranırdı?

Birleşmiş Milletler, uluslararası yardım kuruluşları, devlet adamları acil bir şekilde tüm dünyada yardım seferberliği başlatmazlar mıydı?

Ancak deprem yeri mazlum ve mustazaf bir halkın bulunduğu Afganistan olunca sadece göstermelik birkaç mesaj ve haberden başka bir gelişme ile karşılaşılmadı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünya medyası, Afganistan depremiyle ilgili tutumundan ötürü sınıfta kaldı.

Ne Türkiye’de ne de dünya medyasında Afganistan’da yaşanan üzücü deprem ciddi anlamda gündem edilmedi.

Ülke liderleri, Birleşmiş Milletler seferberlik ilan etmedi.

Olması gereken bu muydu acaba?

Hayır elbette… Olması gereken, ümmetin bir parçası olan Afganistan halkına karşı İslam âlemi bir yardım seferberliği başlatmasıydı.

İmkânları kısıtlı olan, ekonomik sıkıntı yaşayan, yoksulluk, kuraklık, deprem gibi ciddi sorunları olan Afganistan halkının depremle imtihanında Müslümanlar tüm imkânlarını seferber etmeliydiler.

Avrupa ülkeleri, Batı dünyasının Afganistan’da yaşanan deprem için seferberlik ilan etmemesini anlayabiliriz, zaten onların söz konusu Müslüman beldeler olunca ne kadar samimiyetsiz olduklarını biliyoruz.

Batı’nın yıllardır sürdürdüğü bu tavır, krizlerin büyümesine, sorunların girift hale gelmesine sebebiyet veriyor. Batının bu tutum ve yaklaşımı, samimiyetsizliklerini ortaya koyuyor.

Batı anlayışından uzak olan İslam âleminden, kendi değerlerine sahip çıkarak Afganistan depremiyle ilgili daha duyarlı olunması bekleniyordu. Ancak maalesef beklenen gerçekleşmedi.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *