211

Siyasetçiler, gazeteciler, köşe yazarları, kanaat önderleri, televizyon yorumcuları gibi toplumu etkileyen kesimler, toplumsal meselelere karşı duyarlı olmaları gerekiyor. Bu kesimlerin, toplumun yaşadığı sorun ve sıkıntıları tespit edip çözümü noktasında kamuoyunu bilgilendirmeleri ve icra makamında olanları da harekete geçirmeleri gerekmektedir.

Gazetemiz Batman Rehber, kuruluşundan bugüne toplumsal meselelere sürekli ilgi göstermiş, milletin ve memleketin faydasına olan konuları ve sorunları okuyucularına ulaştırmıştır. Aynı şekilde gazetemizin yazarları da toplumsal meseleleri sürekli işlemişler, köşelerine taşımışlar ve çoğu zaman da mevcut sorunlara hakkaniyetli çözümler üretip bunu kamuoyuna duyurmuşlardır.

Bu ulvi misyonun gereği olarak bugün bizler de köşemizde, birkaç gün evvel ziyaret ettiğimiz, sorun ve sıkıntılarını dinlediğimiz, çaylarını içip ülke meselelerine ilişkin muhabbet ettiğimiz esnafların sorunlarını ve hükümetten beklentilerini ele alıp, ilgili kişi, kesim ve kurumların harekete geçmesi konusunda çağrıda bulunacağız.

Evvela, PVC kapı ve pencere imalatı yapan atölye sahibi bir esnafa yaptığımız ziyarette bizlere söylediklerini, yaşadıkları sıkıntıları kısaca aktaralım. Doğrusu bunlar belki bir atölye sahibinin söyledikleridir ancak genel olarak tüm esnaflar ve girişimciler aşağı yukarı aynı sıkıntılardan müzdariptir. Esnaf kardeşimiz şunları söylüyordu:

“Pandemiyle birlikte bizim gibi üretici ve imalatçılar çok sıkıntı yaşadı. En fazla etkilenenler arasındaydık. Ancak bir şekilde o zorlukları aşmaya çalıştık. Son süreçle birlikte daha evvel yaşadığımız sıkıntılar katlandı, çok daha fazla oldu. Atölyelerimizde onlarca insan çalıyordu ancak işlerin durma noktasına gelmesinden dolayı işçi çıkarmak zorunda kaldık. PCV sektöründe daha öncelerde ustalar zor bulunuyordu ancak ustalar şimdi iş bulamıyor.”

Aynı sektörden başka bir esnafımız da benzer konulardan şikâyet ediyordu:

“Pimapen sektörü şuan durma noktasına gelmiştir. Elimizdeki işleri bitirirsek duracağız çünkü artık müşteriye, iş ortaklarımıza fiyat veremiyoruz. Büyük firmalar bize malzeme gönderdiklerinde yüksek fiyatla gönderiyorlar. Döviz kurundan dolayı rutin hale gelen zamlar belimizi bükmüştür. Zamlardan ötürü doğal olarak maliyetler de yükselmiştir. İş ortakları olan müşterilerimiz de haklı olarak yüksek fiyattan şikâyet ediyorlar. Mecburi olmazsa bir şeyler almıyorlar, yeni inşaat yapmıyorlar. Hükümet bizi düşünmüyor, bizi unutmuş durumdadır. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.”

Evet, sadece iki iş yeri sahibi vatandaşın söyledikleriydi bunlar. Genel anlamda bugün son yaşanan süreçlerden dolayı tüm esnaflar da bu durumlardan şikâyet etmektedirler. Şuanda toplumun genelinde hem sanayi, imalat, üretim sektöründe, hem de gıda sektöründe fiyatların çok yüksek olmasından dolayı ciddi anlamda şikâyet vardır.

Döviz kurunun dalgalanması sürecinde yapılan zamlar bazı kalemlerde hala olduğu gibi durmaktadır. Bu da esnafı, girişimciyi zor durumda bırakmaktadır. Bir atölyesi olan esnafı düşünün, düzenli bir şekilde malzeme almak zorundadır. Her seferinde malzeme fiyatlarının yükseldiğini gören atölyeci, nasıl iş yapacaktır.

Bu konuda hükümet son süreçten dolayı sıkıntı yaşayan esnafa, üreticiye, girişimciye çok ciddi destekler vermelidir. Mikro ölçekte iş yapan girişimciler, büyük firmalara mecbur bırakılmamalıdır. Çünkü makro ölçekte iş yapan firmalar serbest piyasa diye ürünlerinin fiyatlarını sürekli yüksek tutmaktadır. Bu da bir kesimden hariç diğer kesimleri olumsuz etkilemektedir.

Allah aşkına, döviz yükselince yapılan zamlar neden döviz indikten sonra geri çekilmemektedir? Millet doların düşmesine sevindi ancak etkisini maalesef hiç görmedi. Esnafların, girişimcilerin, atölye sahiplerinin sıkıntılarını gidermek için mutlaka girişimlerde bulunulmalıdır artık. Piyasadaki dengesizlik ve fiyat istikrarsızlığından dolayı iş yapamayan esnaflar, kiralarını, vergilerini ve muhtelif ödemelerini yapmakta zorlanmaktadırlar.

Zor günler geçiren esnaf hükümetten, ilimiz Batman’daki ilgili kurum ve odalardan alternatif çözümler üretmelerini ve kendilerine sahip çıkılmasını beklemektedir. Bu da esnafın, vatandaşın en doğal hakkıdır. Hükümet yetkilileri her fırsatta, sosyal devlet anlayışına sahip olduklarını ifade etmektedirler. Sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilmeden “sosyal devlet” söylemi bir anlam taşımamaktadır.

Toplumun önemli bir kesimini oluşturan küçük işletme sahiplerinin sıkıntılarının çözülmesi ve bu zorlu süreci atlatabilmeleri için hükümetin ilave çözümlerinin olması gerekmektedir. Ki bu konuda işletme sahiplerinin bir beklentilerinin de olduğunu biliyoruz. O yüzden yetkililer esnaflar için hem yerel hem de genel olarak ek çözümler ortaya koymaları ve özellikle fiyat istikrarını sağlamaları gerekmektedir.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *