76

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O yüce Rabbin pak Rasulüne olsun.

Onlarca zamdan, hatta zincir marketlerin zincirleme zamlarından sonra nihayet maaşlara da zam geldi. Mevcut şartlarda yetersiz olsa da çalışanı rahatlatacak gibi görünüyor. Herkes hesabını ona göre yapıyor. “Maaş şu kadar artıyor. Giderlerimiz bu kadar. Şöyle olur, böyle olur.” diye.

Yoksulluk büyük sıkıntı elbette… Bu devirde para çok şey… Ama her şey değil… Bazen Lidyalılara kızıyorum “Arkadaş neden şu parayı icat ettiniz?” diye. Para olmasaydı birçok şey daha güzel olabilirdi gibime geliyor.

Daha müreffeh bir hayat için daha çok para lazım. Ancak maddi olarak kalkınmanın iç huzura etkisi iyi yönde mi kötü yönde mi olur? Bilinmez.

***

Para gıdayı satın alabilir ancak iştahı ve afiyeti satın alamaz. Hastalanırsınız, ilacı satın alabilir ancak şifayı satın alamaz. Kiradasınız, hep hayalini kurduğunuz eve para ile sahip olursunuz ancak para sıcak bir yuva satın alamaz.

Para bir yatak satın alabilir ancak rahat bir uykuyu satın alamaz. En güzel evlerde en güzel yataklarda olsa bile geceleri hastalıktan, huzursuzluktan yahut türlü sebeplerden uykusuz kalan nice insan vardır.

İnsan para ile ne yapıp edip bir makam sahibi olabilir ancak itibar para ile alınamaz. Aynı şekilde lüksü, konforu para ile alabilirsiniz ancak efendilik, medeniyet, güzel ahlak da para ile satın alınamaz.

Yalnızlıktan sıkıldınız mı? Hemen paranız olduğunu belli edin etrafa. Para bir sürü insanı satın alabilir ancak sizinle bir ömür boyu gelecek candan bir dostu satın alamaz. Para, yıkıntılar içinde kalmış bir binayı ayağa kaldırabilir ancak yıkılmış bir kalbi onaramaz.

Para, evlenmenizi sağlayabilir ancak iyi bir eş satın alamaz. Mutluluk, huzur, saygı da paranın satın alamayacağı şeylerden… Evinde huzurlu olan bir insanın, hele de bir çocuğun başarısız olduğu pek görülmemiştir. Ancak aile huzuru olmayan bir çocuk, en yüksek makamlara da gelse, huzurluymuş gibi de görünse aslında içinde hep büyük bir parça kopuktur.

Nasip diye bir şey var; para onu da satın alamaz. Dualarla desteklemek gerek nasibi. İşsizse hayırlı iş, bekârsa hayırlı eş, açsa hayırlı aş istemeli… Zira para işin, eşin, aşın da hayırlısını bilemez. Çalışır para kazanırsınız ancak o kazandığınız para bereketi satın alamaz. Vesselam…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *