211

Yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi konusu, siyaset kurumunun daimi gündem konularının başında gelmektedir.  

Ne zaman seçimler konuşulmaya başlandıysa mutlaka seçim barajı konusu da çok ciddi bir şekilde tartışılmaya başlanmıştır.  

Birçok siyasi parti seçim barajının adil olmadığı için kalkması gerektiğini, 16 Nisan referandumu sonrasında geçilen yeni sistemde barajın var olmasının çok anlamlı olmadığını dile getirmiş ve bu adaletsizliğin ortadan kalkması için Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası’nda değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulamıştır. 

Ancak şu ana kadar yasada herhangi bir değişiklik yapılmamış, istenilen ve beklenilen adımlar atılmamıştır. 

Bugünlerde ise seçim yasasına dair bazı çalışmaların yapıldığı kamuoyunda konuşulmaya başlanmıştır. 

Kimi gazete ve internet sitelerinde yayınlanan haberlere göre seçim mevzuatında gerekli uyum düzenlemelerinin yapılması için AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından bir komisyon oluşturulmuştur.  

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında oluşturulmuş olan komisyon, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasası’na dair bir taslak metin hazırlamıştır. 

Hazırlanan bu metin müzakere edilmek üzere ilk önce Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’ye gönderilmiştir.  

İki partinin heyetleri tarafından son şekli verildikten sonra Erdoğan ve Bahçeli’nin onayına sunulacak, genel başkanların metni incelemesinin ardından çalışma diğer partilerle paylaşılacaktır. 

AK Parti’nin hazırlamış olduğu bu çalışma hakkında yorumlar ve değerlendirmeler de yapılmaya başlandı.  

Çalışmaya ilişkin ana muhalefet partisi CHP’den de bir değerlendirme yapıldı.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti ve MHP’nin iktidarlarını sürdürebilmek için seçim kanununu değiştirmeye hazırlandığını belirti, ardından “Kaldırın seçim barajını, sıfırlayın!” çağrısında bulundu.  

Seçim barajının kaldırılması çağrısını CHP daha öncelerde de yapmıştı. Yani bu yeni ve ilk defa dile getirilen bir söylem değil. 

CHP, 2018 yılının Şubat ayında yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması için 86 maddelik bir kanun teklifi hazırlamış ve meclis başkanlığına sunmuştu. 

 Kanun teklifinde, “Yüzde 10 gibi oldukça yüksek bir seçim barajı toplumun önemli bir kesiminin önünde engel olarak durmaktadır. Mecliste doğru bir temsilin sağlanabilmesi için seçim barajının derhal kaldırılması gerekmektedir. Baraj tüm partiler için sıfır olmalıdır.” ifadelerine yer verilmişti. 

 Bilindiği üzere seçim barajının kaldırılması konusuna, hem meclis içindeki hem de meclis dışındaki bazı partiler destek vermektedir.  

HÜDA PAR, Saadet, Yeniden Refah gibi partiler de millet iradesinin mecliste tam manasıyla yansıtılması için seçim barajının kaldırılması gerektiğini ısrarla belirtmektedirler.  

Her partinin seçim barajının kaldırılması konusundaki gerekçeleri farklı olsa da, aslında ortak noktaları barajın sıfırlanması gerektiğidir. 

Bu konuda gerekli adımların atılması için şartlar çok müsaittir. Bu uygun şartlar siyaset kurumu tarafından iyi değerlendirilerek seçim barajı tartışmalarına nokta konulmalıdır.  

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte “yönetimde istikrar” sağlanmış ancak yüzde 10’luk seçim barajı adaletsizliğinden dolayı “temsilde adalet” sağlanamamıştır.  

Bu çok ciddi bir sorundur. Bu sorun, sistemin adalet merkezli olmamasından kaynaklanmakta ve beraberinde başka sorunlara da sebebiyet vermektedir. 

Seçim yasasına göre yüzde 3 oy oranına sahip olmayan partilerin hazine yardımı alamaması, sistemin adaletsiz oluşunun göstergesidir. 

Belirlenen yüzdeliğe sahip olup hazine yardımı alan partiler seçimlere çok daha avantajlı hazırlanmaktadır.  

Bir tarafta hazineden aldığı yardım ile seçime hazırlanan partiler, diğer tarafta devletin hiçbir yardımı olmadan sadece kendi kaynaklarıyla seçime hazırlanmaya çalışan partiler… 

Bu adaletsizliğe, eşitsizliğe, haksızlığa bir son vermenin tam zamanıdır.  

Bu yüzden adaletsizliğin ve haksızlığın son bulması, temsilde adaletin sağlanması ve seçime girme yeterliliği olan tüm partilerin hazine yardımı alması için seçim barajının mutlak surette kaldırılması gerekmektedir.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *