29

Bildiğiniz üzere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) vatandaşa piyasa şatlarına göre daha uygun fiyatlarda gıda malzemeleri satmaktadır. Fiyatlar karşılaştırıldığında gerçekten de market fiyatlarına göre uygun fiyatlı ve aynı zamanda kaliteli ürünlerin olduğunu belirtmek gerekir. Öncelikle bu konuda haksızlık etmeyelim.

                Ancak ürünlerin arz ortamı ve sunum şekli günümüzün şartlarına pek de uygun değil. Âcizane gördüğümü eksiklikleri birkaç başlıkta toplayıp ilgililerle paylaşmak istiyoruz. Burada amacımız yapılan hizmeti karalamak ve küçümsemek değil, vatandaşa daha modern ve iyi şartlarda hizmet sunmak için yapılabilecekleri hatırlatmaktır.

                Birincisi, satış ortamının hangar görüntüsü pek hoş değildir. Adeta terkedilmiş ve atık malların toplandığı bir depoyu andırmaktadır. Bunun yerine toptan ürün satan mağazaların satış alanları gibi bir ortam oluşturulabilir.

                İkincisi, alacağınız ürünün ücretini önceden ödüyorsunuz. Oysa vatandaş alışveriş arabasıyla istediği malları alıp kasada ödemesini yapması daha medeni bir davranış olacaktır. Ödemeyi yaptıktan sonra ücreti alan memur ürünlerin başında duran arkadaşına seslenerek, verilmesi gereken malzemeleri verilmesini sağlıyor. Bunun alışveriş etiği açısından uygun bir davranış olmadığını düşünüyorum.

                Üçüncüsü, kredi kartı ile alışveriş yapanlara fiş verilirken nakit ödeme yapanlar için beklemeleri gerektiği söylenerek fatura veya fiş verilmemektedir. Vatandaş da beklemek istemediği için faturasını almadan gitmek zorunda kalmaktadır. Ama vatandaş öncelikle ürünü alıp gelip sıraya girerse mecburen faturasını alacaktır. Yani ürünü almak için başta beklenilen süre içerde gölgede geçmiş olacak.

                Dördüncüsü, vatandaş önceden parayı ödemesi gerektiği için dışarıda güneşin altında beklemek zorunda kalmaktadır. Bu manzara parasıyla ürün almak isteyen tüketiciyi değil, yardım kuruluşundan erzak yardımı almak isteyen vatandaş görüntüsü vermektedir. Bu çok rencide edici bir manzaradır. Yani denilmek isteniyor ki, mademki birkaç lira ucuza alacaksınız, o halde dışarıda güneşin altında sıraya gireceksiniz. İlgili memurların talimatlarına uyacaksınız. Bu muameleyi hiçbir vatandaşımız hak etmemektedir. Ben şahsen bu görüntüden çok rencide oldum.

                Beşincisi, özel arabalar içeriye alınmamaktadır. Bunun için idarenin makul sebepleri olabilir. Ancak dışarıda park edilen yer ile satış yeri arasında en az 150-200 metre vardır. Vatandaş aldığı ürünleri arabasının yanına kadar taşımak zorunda kalıyor. Her ürün beş kilo olduğuna göre bu ürünler nasıl taşınacak? Market arabası ile diyeceğinizi duyar gibiyim. Ama kocaman ofiste ben sadece iki market arabası gördüm. Vatandaş arabayı kapma mücadelesi veriyor adeta. Birkaç araba daha bırakmak çok mu zor acaba?

                Altıncısı, ürünlerde barkod olduğu halde barkod okuması yapmadan ürünler fiş ya da fatura ile satılmaktadır. Bu durumda günümüz market ve alışveriş şartlarında uygun olmayan ve artık geride kalmış bir uygulamadır.

Yedincisi, ürünleri fiyatlarının olduğu tabela 20 yıl önceki mahalle bakkallarını andırmaktadır. Yani biz yazıyoruz, ama siz anlamasanız da olur türünden. Bunun yerine dijital bir bilgilendirme panosu olabilir. Fiyat değişiklikleri anında oraya yansıtılarak vatandaşa kolaylık sağlanabilir.

Sekizincisi, ofisin bulunduğu alan çok bakımsız. Otlar kurumuş halde. Asfaltlar dökülmüş, bordür taşları yıllanmış. Ağaç yok denecek kadar az. Oysa bu alan çok iyi bir şekilde düzenlenebilir.

Sanırım yazı biraz uzadı. Gayemiz birilerinin kusurlarını ortaya dökmek değildir. Ancak basın halkın tercümanı olmalıdır. Gördüklerimizi yansıtmak da bizim görevimizdir. Umarım yetkililer ve ilgililer bu konuların bir kaçını bile düzeltme yoluna giderlerse vatandaşa daha iyi bir ortamda hizmet sunulmuş olacak.

Oraya gelen vatandaş da birinci sınıf muamele görmeyi hak etmektedir. Hatta maddi durumu daha düşük olduğunu düşünürsek daha çok iyi hizmeti hak etmektedir.  

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *