18

Buharlaşma;  sözlükte   ‘’bir maddenin kimyasal bir değişme olmaksızın sıvı halden buhar haline geçmesi’’ olarak tanımlanır. Yani sıvı halden elle tutulamaz hale gelmek. Başka bir tabirle elde var sıfır.  Asgari ücret  veya  daha da altında çalışanlara bakan bir boyutu da var buharlaşma kelimesinin. Daha ücretini almadan bunu nereye vereceğini kara kara düşünüyor maalesef. Parası eline geçmeden buharlaşıveriyor. Yani evdeki hesap çarşıya bir türlü uymuyor.

 Bildiğimiz  üzere  aralık ayının son haftasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği 2021 yılında geçerli olan asgari ücret brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL olarak açıklandı. Yani yüzde 21,56 oranında bir artış oldu. Bu rakamlar çalışanları pek memnun etmese de zamlı maaşlarını bekler oldular.

Asgari ücretle çalışanların tümü ocak ayı maaşlarını şubat ayında alırlar. Ama yapılan zamlardan sonra bırakın zamlı maaş almayı, maaş alamadan borçlanmaya başladılar. Gıda maddeleri başta olmak üzere bir çok  şeye haddinden fazla zam yapıldı.

Hemen her zam döneminde haber kanallarının sıklıkla yaptığı çarşı pazar haberleri gelir akıllara. Muhabir pazara giden dar gelirli birinin peşine takılır. Onun yaptığı o günkü Pazar alışverişi mercek altına alır ve akşamki haber bültenine servis eder. Bu durum her sene bu şekilde tekrar eder. Sonuç da hiç değişmez maalesef: Memnuniyetsizlik.

 Biz de bu haberlerden yola çıkıp hayalen çarşı pazara gidelim. Mesela daha önce mandalina ve portakal 2.,5 TL iken şuan 4.95 ,yumurta 12 TL iken 23 TL'ye yükseldi. Bunlar anlaşılması için bir kaç örnek sadece. Araba muayene ücretinden tutun da elektriğe, doğalgaza neredeyse her şeye zam yapıldı.

Vardiyalı çalışan insanların, daha önce vardiyada çıkan yemeğin yanında verilen meyveleri yemeyip, çocuklarına götürürken, bu zamlardan sonra yemeği de yiyemeyip çocukları götürmek zorunda kalacak.

Peki ailesini geçindirmek için asgari ücretin çok altında çalışmak zorunda kalanlar ne yapacak? 1500-1750 TL' ye nasıl geçinecekler. Daha da kötüsü sabit bir geliri olmayanlar ne yapacak. Özellikle gündelik işlerde karın tokluğuna çalışıp rızkını kazanmaya çalışanların durumu daha da vahim.

Bu yapılan zamlar asgari ücrete yapılan artışı deyim yerindeyse bularlaştırdı. Nereden bakarsak bakalım bu artış işverene yaradı. Özellikle gıda sektöründe hizmet veren zincir marketler bu işin kazananı oldu. Asgari ücrete yapılan yüzde 21,56 oranına karşılık neredeyse her şeye en az yüzde 30 zam yaptılar. Buna müdahale edilmemesi durumda altın ve dolardaki artış gibi bir durum çıkacak ortaya. Bunun  sonucunda da dinimizin emrettiği evlilik de çok zor hale gelir. Evliliklerin azaldığı toplumlarda başta ahlaksızlık olmak üzere bir çok sorun ortaya çıkar.

Ekonomik sıkıntıların had safhaya çıktığı dönemlerde toplum olarak ne yapabiliriz diye düşünmemizde fayda var. Elimizden geldiğince çevremizdeki ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi iyi araştırıp onlara gereken yardımı yapmakla başlayabiliriz. Evlenecek gençlerin yükünü hafifletip bu hayra ortak olabiliriz. Kiracımız varsa onun kirasını en azından artırmayabiliriz.  Bize borcu olan kardeşlerimizin borçlarının vadesini uzatabilir hatta bir adım daha öteye gidip  ödeyemeyecek durumda olanların borcunu tasadduk edebiliriz.  Ama en önemlisi de geçim sıkıntısı içinde olanların kanaatkar olup Yüce Yaradana sırtını dayamasıdır. Zira O darda ve zorda olanın en büyük yardımcısıdır.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *