29


                Yıl 2007. Gazeteciler Cemiyeti çay bahçesi. Misafirlerimiz şu anda da milletvekili olan Sayın Ziver ÖZDEMİ, zamanın valisi, bir çok gazeteci ve yazar arkadaş. O zaman şunu dile getirmiştim:” Bu gidişle 10 yıl sonra Batman’ın trafiği çekilmez hale gelecek. Otopark sorunu şehrin en büyük sorunlarından biri olacak.”

                Demiştik ama, ne fayda. Aradan 12 yıl geçti. Bugün o günleri yaşıyoruz işte. Şehir daha da büyüdü, araç sayısı belki de ikiye katlandı. Park alanları azaldı, yeni yapılan binaların otopark sorunu çözülmedi. Bugün artık tabiri caizse bir çıkmaza saplandık. Çarşıda araçlardan adım atacak yer yok.  Park edecek yer yok. Şehrin yeni mahallelerinde bile dar sokaklar nedeniyle trafik sorunu yaşanmakta. Bunun üzerine bilinçsiz sürücüler, park yasağına uymadan yapılan araç parkları, trafikte hak ihlalleri de eklenince hayat Batman’da çekilmez hale geliyor.

                Akşam saatlerinde 10 dakikalık yolu 40 dakikada gidebiliyoruz. Şehrin bütün yükü Turgut Özal Bulvarı dediğimiz Diyarbakır caddesi üzerinde. Wordmar kavşağı dört taraftan tıkanıyor. Kuyruklar yüzlerce metreyi buluyor. Vatandaşın sinir katsayısı artıyor, sinirler geriliyor. Bazen diyorum ki, iyi ki akıllı telefonlar var. Kırmızı ışıkta sürücüler cep telefonlarıyla meşgul oluyor da zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmıyorlar.

                İşte öngörüsüzlüğün, vizyonsuzluğun sonuçları. Var olan kanunları kişilere esnetmenin ceremesini bütün bir halk çekiyor. Şehir iş merkezleriyle dolarken, bu iş merkezinde çalışacakların arabaları ile gelecek müşterilerin arabaları için hiçbir tedbir alınmamış. Hakeza yeni yapılan sitelerin büyük çoğunluğunun kağıt üzerinde otoparkları var olmasına rağmen, gerçekte otoparklar bahçe veya dükkan olarak kullanılıyor. Peki bunun denetimi neden yapılmıyor. Neden her şey kitabına uyduruluyor, neden yanlış yapanlardan, hatta rüşvet yiyenlerden hesap sorulmuyor?

                Kağıt üzerinde kanunlar çok güzel, lakin uygulamaya gelince hiç de öyle değil. İmar planları yapılırken neden bu tür konulara pek dikkat edilmiyor, anlamak mümkün değil. O imar planlarını esnetenler, birilerine peşkeş çekenler bu şehirde yaşamıyorlar mı? Onlar her gün trafiğe çıkmıyorlar mı? Bu eziyeti görünce bunun sorumlularından birisin de kendilerinin olduğunu düşünüyorlar mı? Maalesef sevgili dostlar, trafik artık bu şehrin en büyük sorunlarından biridir. Bunu kabullenmek zorundayız ve ona göre tedbir almak zorundayız.

                Kayyım döneminde yapılan kavşak düzenlemeleri kısmen bir rahatlık sağlamış olmakla birlikte yeterli değil. Tıkanma yaşanan yerlerde köprülü kavşaklar yapılmalı. Yeni yollar açılmalı, gerekirse kamulaştırma yapılarak alternatif yollar açılmalı. Otoparklar artırılarak araçların yol  kenarlarına gelişigüzel park etmeleri önlenmelidir ki, trafiğin akışı rahatlasın. İşlek yollarda çift taraflı parklara izin verilmemeli, duran araçların yanına park eden araçlara ceza uygulanmalı.

                Diğer bir sorun da toplu taşımanın yeterince oturmamış olmasıdır. Özellikle yeni başlayan sistemin halka yeterince anlatılamadığı ilk günde yaşanan kaostan anlaşılmaktadır. Halk neye uğradığını şaşırdı. Kuyruklar oluştu. Otobüs sürücüleri halkla karşı karşıya kaldı. Uzun süre duraklarda beklemek zorunda kaldı. Umarım bu sistem oturur da en azından halkımız biraz rahatlar. Ama yerel yönetimlerin bu konudaki çalışması yeterli olmadığını belirtmekte fayda var.

                Büyüyen şehir, artan arabalar, yetersiz park alanları, belediyenin sorun çözmedeki yetersizliği, trafikteki bencillik ve kural ihlalleri, yetersiz yollar ve alternatif olabilecek yollar. Bütün bunların hepsi Batman’da bir araya gelmiş durumda.

                Çözüm mü? Tabii ki biz bilmeyiz, büyükler bilir. Bu şehrin sahipleri bütün Batmanlılardır. Ama şehrin liderlerini bu sorunu çözmek için bir araya gelmeleri için bekliyoruz. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *