image

Baharın gelişiyle yaylalara çıkan göçerlerin, havaların soğumasıyla birlikte sıcak iklimlerin olduğu yerlere zorlu dönüşleri başladı.

 

Baharın geç geldiği Doğu Anadolu’daki bazı illerdeki yaylalara çıkan göçerler, kış ayının gelişiyle birlikte iklimi sıcak yerlere aylarca süren yolculukları için haftalar öncesinden yola koyuldu. 

 

Ağır kış şartlarının hâkim olduğu doğu illerinin yaylalardan gelip sıcak iklim yerlerinden biri olan Batman’ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yakınındaki bir ovaya yerleşen Siirtli konargöçerler, burada açtıkları çadırlarda yaklaşık 5 buçuk ay kalıyor. 

 GÖÇERLERİN 2 BUÇUK AYLIK ZORLU YOLCULUĞU

Aylarca kalacakları Demirbilek köyü yakınındaki ovayı kiraladıklarını söyleyen Halil Kaptan, “Bizler sadece hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yaz aylarında Hakkâri’nin yaylalarına çıkıyoruz. Kış geldiğinde ise sıcak yerlere göç ediyoruz. Bu vesileyle Batman’ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yanındaki bir ovaya geldik. Bizim göçerlerin yaşamı çok rezalettir. Yaklaşık 2 buçuk ay boyunca yollarda yürüyoruz. Yollardan gelirken çok sıkıntılar çekiyoruz. Hayvanlarımız arazilerine girdikleri için bazı köylüler de bizden rahatsız oluyor. Yetkililer yol için bizlere imkân sağlamış olsaydı çok sevinirdik. Yaklaşık 5 bin hayvanımız var. Burada 5 buçuk ay kalıyoruz. Bahar geldiği zaman tekrar yollara düşüyoruz. Hayvanlarımızı beslemek için kış aylarında çok soğuğun olmadığı, karın olmadığı yerlere gidiyoruz. Bahara kadar geldiğimiz yerleri kiralıyoruz. Kış aylarında çok zahmet çekiyoruz. Hayvanlarımızı satarak ve ürünlerinden geçimimizi yapıyoruz.” dedi. 

 

 

“GÖÇERLİĞİ ÇOK SEVİYORUM”
Diğerlerin aksine göçerliğin kendisi için çok güzel olduğunu kaydeden 57 yaşındaki 8 çocuk ve 9 torun sahibi Bedriye Sağunç, “Göçerliği çok seviyorum. Yalnız yaşamımız çok zahmetlidir. Yaşamım boyunca göçerlik yaptım. Benim için göçerlik çok güzeldir. Hakkâri’den buraya geldik. Bazen yürüyerek geliyoruz, bazen de arabayla geliyoruz. Çobanlık çok zor bir meslektir ama elimizden başka bir iş gelmediği için mesleğimize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  İlkha 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *