image

 

Üzüm bağlarının budamasını ve bakımını yapmaya başlayan köylüler, her sene havaların ısınmaya başlamasıyla bakım ve budama için bağda çalışmaya başladıklarını söyledi.

Şeyh Sait'in idam edildiği gün merkeze bağlı Recepler (Receba) köyünde dünyaya gelen 91 yaşındaki Mehmet Sait Dudakar, 68 yıldır bağlarda budama yaptığını söyledi.

“Eskiden köy işleri daha zordu”

Bağ budamasıyla ilgili görüştüğümüz 91 yaşındaki Sait amca, “1948 beri köyümde budama yapıyorum. Eskiden köy işleri daha zordu. Üzüm bağlarımızı ve tüm tarlalarımızı öküz ve atlarla sürerdik. Şimdi hayat şartları kolaylaşmış tarla sürme işimizi traktörlerle ve neredeyse tüm işlerimizi makinalarla yapıyoruz. Hayat rahat olmuş, ama kısmet azalmış. Kimse bir iş yapmıyor. Buğday ve arpalar iki gün traktörlerle ekiliyor, yazın da iki gün biçerler ile toplayıp bitiriyorlar. Eskiden yaz mevsiminde üç ay ektiğimizi biçiyorduk. Bunları anlatmamdaki maksat eskiye göre işin rahatlığıdır. Budamaya işi de şimdiden yaklaşık 10 güne kadardır. Budama döneminde budama yapılmasa üzüm ağaçları bozulur verim vermez. Budama yapılmazsa üzüm ağacı zamanla kuruyacak.” dedi.   

“Budama üzüm ağacı güçlensin diye yapılıyor”

Budama yapılmasının gerekliliğini anlatan köylülerden Mehmet Salih Karahan (52) ise şunları söyledi: “Budama üzüm ağacı güçlensin diye yapılıyor. Budama yapılmazsa üzüm ağacı gelişmez ve bir iki sene içinde kuruyacak. Üzüm ağacına ne kadar budama yapılırsa o kadar gelişiyor ve gençleşiyor. Üzümü güzelleşip verimi artıyor. Bunlar için budama yapılıyor. Budama işi 5 Mart ile 15-20 Mart arası yapılıyor. Üzüm ağacı zamanında budaması yapılmazsa verimi olmaz.” İlkha

 




0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *