image

Dünya Böbrek Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin ACAR, çocuklarda böbrek hastalığının önlenmesi için erken tedavinin çok önemli olduğunu söyledi.

 

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembesinde Dünya Böbrek Günü olarak etkinlikler düzenlendiğini belirten Acar,“Bakanlığımız, Türk Nefroloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliğinde bu yıl çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi için toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla 10 Mart günü ve haftasında ülke genelinde çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır.” Dedi.

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI NEDİR?

Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamamasına kronik böbrek hastalığı denildiğini belirten Acar, hastalığın nedenlerini şu şekilde sıraladı:“ Doğuştan olan hastalıklar (her iki böbreğin de gelişememesi, polistik böbrek, idrar yollarındaki darlıklar ve neden olduğu genişlemeler, kalıtsal geçişli hastalıklar vb.). İdrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı.Çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları “nefrit” ler. Tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları (böbrek enfeksiyonları).Böbrek ve idrar yolu taşları.İdrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

Acar, hastalığın belirtilerini de şu şekilde sıraladı: “Altta yatan hastalıklara bağlı olarak farklı belirtilerin birkaçı bir arada olabilir.  Böğür ağrısı (yan ağrısı), bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık,  karın ağrısı, idrar yaparken yanma,  sık ateşlenme, sık sık veya çok uzun aralarla idrara çıkma, kanama nedeniyle idrarın kırmızı,- kahverengi olması,  İdrar kaçırma, tuvalete yetişememe,  idrar tutmak için bacaklarını sıkıştırma,  kesik kesik idrar yapma.”

Acar, erken teşhis ve tedavinin hastalığı önlemede önemli bir faktör olduğunu söyleyerek erken tedaviyi tavsiye etti. Recep Fırat

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *