image

HAKSİAD Batman İl Başkanı Cemal Çetiz, ülkenin ekonomik sorunlarına yönelik çözüm önerilerini içeren bir açıklama yaptı.

Reel sektörün bir ülkenin ekonomisinin temel taşlarından biri olduğuna vurgu yapan Çetiz, reel sektörün; istihdam yaratma, ekonomik büyüme sağlama, dış ticaret dengesi oluşturma, altyapı geliştirme ve katma değer üretme gibi önemli roller üstlendiğine dikkat çekti.

Reel sektörün performansının bir ülkenin ekonomik büyümesi, istihdamı ve kalkınması için son derece hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Çetiz, reel sektörle ilgili sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini başlıklar halinde sıraladı.

Sektörde kalifiyeli eleman temin sorunu

"Reel sektörün en önemli sorunlarından birinin çalıştırılacak kalifiyeli elemanın, hatta vasıfsız elemanın bulunamamasıdır." Diye durumu özetleyen Çetiz, çalışacak eleman bulunamaması nedeniyle bazı mesleklerin yok olmayla yüz yüze geldiğinin altını çizdi.

Kalifiye eleman yetersizliğinin üretimi düşürdüğünü vurgulayan Çetiz, "Gençlerin ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim almalarının teşvik edilmesi ve mesleki yelpazenin genişlemesini sağlamak için mesleki ve teknik liselerin cazipleştirilmesi gerektiğine olan inancımızı birçok platformda dile getirdik. Bugün geldiğimiz noktada, birçok işletmenin işçi-usta bulamamaktan dolayı işyerlerindeki vardiyaları azalttığını görmekteyiz.” dedi.

“Mesleki eğitimin teşvik edilmesi gerekiyor”

Mesleki eğitimin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Çetiz, “Bu noktada, mesleki ve teknik lise mezunlarının cazip hale getirilmesi için ya nispeten düşük bir bedelle bedelli askerlik yapmalarının ya da askerlik süresinin bu okul mezunları için kısaltılması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemlerde işçi ithalatının gündeme gelebileceği endişesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Birçok gelişmiş sanayi ülkesinin bu sorunları yaşadığını ve dışardan işçi ithalatı yaptığını göz önünde bulundurarak, Türkiye'nin de benzer sıkıntılarla karşılaşmaması için ciddi projeler üzerinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Gençlerin çalışmaya yönlendirilmesi gerekiyor” diyen Çetiz, “Medyada kolay para kazanılıyor algısı TV dizileri başta olmak üzere sosyal medya vesilesi ile veriliyor. Bu yüzden insanlar, özellikle gençlerimiz çalışmak istemiyor. Bunun yerine emekle, çalışmakla bir yere varılacağını gösteren çalışmaların medya aracılığıyla dile getirilmesi gerekir." dedi.

Tasarruf tedbirleri, bilgilendirme ve bilinçlendirme

Tasarruf tedbirlerine de değinen Çetiz, bu konuda bilgilendirme ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yaptı.

Çetiz, "Sürekli dile getirdiğimiz tüm bürokraside tasarruf yaklaşımının benimsenmesi ve yaygınlaştırılması da önemlidir. Bu çerçevede, tasarrufa yönelik konuların sürekli gündemde tutulması, basın ve yayın aracılığıyla tasarrufa teşvik eden içeriklerin yayınlanması ve kamu spotlarının hazırlanması gerekmektedir. Şehirlerdeki billboardlarda tasarrufta bulunma ve israf yapmama ile ilgili hatırlatıcı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Devlet ve hükümetin israfa yönelik yapacağı çalışmaların, ekonomiye katkı sağlayacağı gibi enflasyonun da olumlu etkileneceğine inanıyoruz. Yerli üretimin kullanılmasını teşvik etmek ve ithal edilen ürünlerin üretilmesine yönelik teşvikleri arttırmak gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *