image

Son günlerde artan kırmızı et zamları ile ilgili konuşan Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, “Malumunuz önümüzdeki ay Mübarek Ramazan ayıdır, haliyle bu Mübarek Ramazan ayının hürmetine biz inançlı insanlar olarak indirimler yapmamız gerekirken maalesef bazı kendilerini uyanık zanneden vicdandan yoksun sektörün büyük firmaları, Ramazan ayını fırsat bilerek kırmızı et fiyatlarına büyük oranda zam yaptılar. Biz kasaplar ise bu zamlardan beriyiz, çünkü bizim isteğimiz dışında bu zamlar yapılıyor.” dedi.

“BİRKAÇ FİRMA PİYASADAKİ TÜM HAYVANLARI TOPLAYIP ZAM İÇİN DÜĞMEYE BASIYORLAR”

Başkan Rüzgar yaptığı açıklamanın devamında, “Zaten birkaç aydır düzenli ve sistematik bir şekilde et fiyatlarına zam yapılıyordu fakat Ramazan ayı öncesi yapılan zamların kabul edilir bir tarafı yoktur. Birkaç firma bundan iki üç hafta önce gelip memleketteki, piyasadaki bütün büyükbaş hayvanları canlı bir şekilde alıp kendi çiftliklerine toplatıp ve ardından düğmeye basıp zam üstüne zam yaptılar. Bu büyük firmalara karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın derhal devreye girmesi gerekirken maalesef bu firmalara karşı somut bir adım atılmadı.” ifadelerini kullandı.

“Bakanlığın getirdiği ithal danaların kasaplar ve devletin satış noktalarında halka ucuz bir şekilde satılması gerekirken maalesef yine büyük baron firmalar devreye girip danaları ucuz bir şekilde devletten alıp yüksek bir fiyattan piyasaya sürüyorlar.” diyen Başkan Rüzgar, “Daha önceleri bazı firmaların seçim öncesi soğan ve patates ürünlerini stok ederek spekülasyon oluşturup hükümeti düşürmeye çalışmaları ile gündem olmuşlardı. Aynı şekilde şu an kırmızı et sektöründeki bazı firmalar da seçim öncesi hükümete karşı top yekûn harekete geçmiş ve spekülasyon yaratmaya çalışıyorlar. Fakat hükümetin bu tür firmalara karşı sessiz kalması manidardır.” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN DENETİM MEKANİZMASI DEVREYE GİRMİYOR”

Devletin denetim mekanizmasının devreye girmediğini belirten Rüzgar, “Geçen sene bu vakitlerde arpa kilogram fiyatı 7.5 TL iken şu anda ise 8.5 TL’den satılıyor. Yani arpaya geçen seneye oranla sadece 1 TL zam yapılmış durumda. Geçen sene bu vakitlerde ise kırmızı dana eti kemiksiz 150-160 TL satılırken kuzu eti de 120 -130 liradan satılıyordu. Bugün ise dana eti kemiksiz 420 – 460 TL ile kuzu eti de 320-350 TL arasında satılıyor. Burada fahiş bir fark var. Fakat devletin hiçbir denetim mekanizması devreye girip denetim yapmıyor. Maalesef anlayacağınız önümüzdeki Ramazan ayında da dar gelirli vatandaşlarımızın tenceresinde kırmızı et kaynamayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *