image

Batman'da 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kadri Memiş, eskiden insanların esnaflık bilinciyle çalıştığını ama bunun artık terkedildiğini söyledi. Eskiden insanlar arasında samimiyetin daha yaygın olduğunu belirten Memiş, aradan geçen onlarca yıla rağmen müşterileriyle kurduğu dostluğun devam ettiğini ve bunun para kazanmaktan çok daha önemli olduğunu söyledi.

Bir zamanların en işlek pasajlarından olan Belediye kavşağındaki Hamidiler Pasajı’nda ilk dükkânını açtığını söyleyen Memiş, “Uzun yıllar Hamidiler Pasajı’nda çalıştım. 55 yıldır dükkanıma gidip gelen müşterilerim var. İnsan biriktirmek, para biriktirmekten daha önemlidir. Bugüne kadar yaptığımız işteki sağlamlık ve müşterilerimizle kurduğumuz samimiyet sayesinde hala görüştüğümüz insanlar var.” dedi.

“İLK BOYA SANDIĞIM HALA YANIMDA”

Batman'ın en eski esnaflarından olduğunu ifade eden Memiş, “Şu boya sandığımı 1968'de satın almıştım. Ben aldığımda da en az 30 yıllık bir sandıktı. Dolayısıyla bu sandık 85 yıllık bir sandıktır. İnsanların geçmişe ve hatıralarına saygısının azaldığını görüyorum. Eskiden bir insanla 5 dakika otursan, aradan 40 yıl bile geçse o insanı arayıp halini hatırını sorardın. Şimdiki arkadaşlıklar, dostluklar; birkaç saatte başlayıp bitiyor.” ifadelerini kullandı.

“BİZİM ZAMANIMIZDA PAYLAŞMA KÜLTÜRÜ VARDI”

Eskiden insanların alım gücünün daha yüksek olduğunu söyleyen Memiş, “İnsanlar muhtaçlara yardım etmek istediklerinde veya aldıktan sonra çeşitli sebeplerle beğenmedikleri ayakkabılarını ihtiyacı olanlara vermek üzere bize teslim ediyorlardı. Bu şekilde yüzlerce kişiye ayakkabı vermişimdir. Eskiden alım gücü daha iyi olduğu için daha sık ayakkabı değiştirilirdi. Şimdi ise her şey pahalandığı için insanlar bir ayakkabıyı 3-5 yıl giymenin hesabını yapıyor. Dolayısıyla insanlar sıklıkla ayakkabı tamircilerine başvuruyor.” şeklinde konuştu.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *