image

 

Bir araya gelen demiryolu çalışanları, yaptıkları yürüyüşlü basın açıklamasıyla demiryollarının özelleştirilmesini protesto etti.

Batman Belediyesi önünde bir araya gelen bir grup Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS)'ye üye demiryolu çalışanları, demiryollarının özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla tren garına kadar yürüyüş yaptı. Grup, burada yaptıkları basın açıklamasıyla demiryollarının özelleştirilmesi kararını protesto etti.

Basın açıklamasını BTS Genel Merkez Yöneticisi Erdal Uysal okudu. Uysal, “1995’li yılların ardından başlayan ve demiryollarının yeniden yapılanması adı altında atılan adımlarla bugün gelinen noktada demir yollarının 158 yıllık kurumsal işleyişi bir kenara atılmış, TCDD yönetimi tarafından liyakat, kariyer, hizmet ve başarı vb. gibi ölçüler bir kenara bırakılmıştır. Taraflı davranılmakta, özellikle siyasi kadrolulaşma ile birlikte, bilgi, deneyim isteyen kadrolara siyasi yandaşlık üzerinden eğil olmayan atamalar yapılmaktadır.” dedi.

Demiryollarının üretilmesinde taşeronlaştırmanın hızla yaygınlaştığını söyleyen Uysal, “Personelin emekliliğe sevk edilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler ile yakın zamanda yüzlerce personel emekli olurken, 1995’li yıllardan bugüne kadar çalışan sayısı yüzde 35 oranında azaltılmıştır. Çalışan sayısındaki bu azalma sonucunda demiryolu hizmetlerinin üretilmesinde taşeronlaştırma hızla yaygınlaşmış, esnek ve kuralsız bir çalışma hayatı önümüze konmuştur.” şeklinde konuştu. 

 

Uysal son olarak, “Bu süreç içerisinde demiryollarına işletmecilik güvenliği hiç olmadığı kadar güvenirliliğini kaybedip, ölümlü büyük kazalar yaşanırken, madenlerde, inşaat sektöründe, tersanelerde, sanayi sitelerinde, fabrikalarda yaşanan iş kazaları kaza olmaktan çıkmış, kitlesel iş cinayetlerine dönüşmüştür. Bu nedenle bizler tüm bu gerçekler ışığında içinde bulunduğumuz olumsuz koşullarla ilgili olarak kamuoyu oluşturmak, toplumu bilgilendirmek ve tepkimizi göstermek amacıyla demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı yürüyoruz.” ifadelerini kullandı. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *