image

Türkiye'de Kayseri çevresinde yetişen Gilaburu, Osmanlı'dan bugüne kadar meşrubatı yapılan ender meyvelerin başında geliyor.

Meyvesi kırmızı veya turuncu renkte olup, ekşi bir tada sahiptir. Gilaburu meyvesi, C vitamini, A vitamini, E vitamini, beta-karoten, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, lif ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

Son yıllarda faydaları bilimsel olarak kanıtlanan Gilaburu, frenk üzümü olarak da bilinir.

Özellikle böbrek hastalarına oldukça faydalı olan Gilaburu meyvesi, suyu sıkılarak tüketilir.

BÖBREKLERİN ŞİFASI

·         İçerdiği doğal asitler, idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde oldukça faydalıdır.

·         Gilaburu, böbrekteki taşların ve kumların atılması için gerekli besin değerini taşır.

·         Böbrek hastalarının suyundan her gün 1 bardak içmesi tavsiye edilir.

GİLABURU MEYVESİNİN KANITLANMIŞ FAYDALARI

ü  Böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Gilaburu meyvesinin içindeki bileşenler, böbreklerde minerallerin birikmesini önleyerek böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

ü  İdrar söktürücü özelliği vardır. Gilaburu meyvesi, idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.

ü  Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Gilaburu meyvesinin içindeki bileşenler, kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

ü  Antioksidan özelliği vardır. Gilaburu meyvesi, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

ü  Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Gilaburu meyvesinin içindeki C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

ü  Rahim kaslarını gevşetir. Gilaburu meyvesi, rahim kaslarını gevşeterek adet sancısı ve doğum ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.

ü  Ödem ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Gilaburu meyvesi, içindeki lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak ödem ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

ü  Cilt sağlığını destekler. Gilaburu meyvesi, içerdiği antioksidanlar sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir ve cilt sağlığını destekler.

ü  Gilaburu, vücuttaki iltihaplanmaları önleme etkisine sahiptir.

ü  Gilaburu, sahip olduğu antioksidan etkisi ile kansere yakalanma riskini azaltıcı etkiye sahiptir.

Gilaburu meyvesi, taze olarak tüketilebildiği gibi, çay, marmelat, reçel, şurup, sirke ve likörü yapılarak da tüketilebilir. Gilaburu meyvesini tüketmeden önce bir doktora danışmak önemlidir.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *