image

Bölgede uzun yıllar yaşanan terör olayları belki de en çok Batman’ı olumsuz etkiledi. Yıllarca fakirliğin ve imkansızlıkların pençesinde kıvranan Batman’da işler, terör faaliyetlerinin durduğu 2000li yılların başında değişmeye başladı.

Oluşan güven ortamı sayesinde ticari yatırımlar Batman’a doğru döndü ve genç nüfus potansiyeli sayesinde yüzlerce fabrika ve atölyeler açılmaya başladı. Hala Türkiye’nin en fazla işsiz oranına sahip ili olmasına rağmen Batman, eskisinden çok daha iyi bir konumda. Artan maddi imkanlarla beraber şehirde turistik ve kültürel canlanma herkesin dikkatini çekecek noktada. Bunun yanı sıra sağlıkta yıllarca komşu ve batı şehirlerine bağımlı olan Batman’da yapılan kamu ve özel sektör sağlık yatırımları da Batman’ın gelişmesine katkıda bulunan etkenler arasında.

BATMAN’IN RAKİP ŞEHRİ!

Peki saydığımız alanlarda yaşanan gelişmelerin yanında Batman hangi şehirle rekabet içindedir dersiniz? Bu (tabiri caizse) zıpçıktı soruya yapay zekanın verdiği cevap: Diyarbakır!

Batman'a rakip şehir, Diyarbakır'dır. Bu iki şehir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almakta ve hem doğal zenginlikler hem de kültürel miraslar açısından benzerlik taşımakta.

İKİ ŞEHİR ARASINDAKİ EKONOMİK REKABET

Ekonomik açıdan bakıldığında, Batman ve Diyarbakır, petrol ve doğalgaz gibi yer altı kaynakları bakımından zengindir. Her iki şehir de bu kaynakların işletilmesi ve ihracatı yoluyla önemli bir ekonomik gelir elde etmektedir. Ayrıca, her iki şehir de tekstil, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde de faaliyet göstermektedir.

İKİ ŞEHİR ARASINDAKİ TURİSTİK REKABET

Turizm açısından bakıldığında, Batman ve Diyarbakır, tarihi ve kültürel açıdan önemli alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Batman, Hasankeyf, Malabadi Köprüsü ve Balıklıgöl gibi tarihi ve turistik yerlere sahiptir. Diyarbakır ise Diyarbakır Kalesi, Ulu Cami ve Hz. Süleyman Camii gibi tarihi ve turistik yerlere sahiptir.

Sosyo-politik açıdan bakıldığında, Batman ve Diyarbakır, Türkiye'nin yüzölçümüne oranla en kalabalık ve önemli şehirlerinden ikisidir. Her iki şehir de önemli bir nüfusa ve kültürel çeşitliliğe sahiptir.

Bu faktörler göz önüne alındığında, Batman ve Diyarbakır'ın birbirlerine rakip şehirler olduğu söylenebilir. Her iki şehir de ekonomik, turistik ve sosyo-politik açıdan önemli bir konuma sahiptir. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *