image

Aşırı sıcaklar ve iklim değişikliğinden dolayı bu yıl balrekoltesinde yaklaşık yüzde 80 bir düşüş yaşandığını belirten arıyetiştiricileri, maliyetlerdeki artışların da ayrıca kendilerini mağdurettiğini söyledi.

Bölge genelinde olduğu gibi Batman'da da ağustos ayındabaşlayan bal sağım sezonu devam ediyor.

Kentte aşırı sıcaklar ve mevsim değişikliğinden dolayı buyıl bal üretimi ciddi oranda düştü.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerindeseyretmesi, ilkbahardaki aşırı yağışlar, rüzgar ve bitki florasının kısa süredekuruması bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten Batman Arı YetiştiriciliğiBirliği Başkanı Çetin Doyar, bu yıl bal rekoltesinde yüzde 80 düşüşyaşandığını söyledi.

Batman'da Birliğe kayıtlı 675 arıcının ve 58 bin kovanınbulunduğunu aktaran Doyar, verimin beklentisinin altında olması nedeniyle busene bal üreticilerinin mağdur olduğunu ifade etti.

"ARI, BİTKİ FLORASINDAN GEREĞİ GİBİ İSTİFADEEDEMEDİ"

Bal rekoltesindeki düşüşün sebebinin iklim değişikliğiolduğunu vurgulayan Doyar, "Geçen seneye oranla bal rekoltesinde yüzde80'lik bir düşüş yaşadık. İlkbaharın geç gelmesi, yine ilkbaharda yağışlarınuzun sürmesi, dolu yağması, rüzgar çıkması bal üretimi çok fazla etkiledi. Yazmevsiminin de çok sıcak geçmesi bitki florasının ömrünü kısalttı. Arının 37derecenin üzerinde çalışması çok yavaşladığı için arı, bitki florasından gereğigibi istifade edemedi." ifadelerini kullandı.

Sıcakların yüksek olması nedeniyle arıcıların Doğu AnadoluBölgesine göç etmek zorunda kaldığını belirten Doyar, bu durumun ciddimağduriyetlere sebep olduğunu söyledi.

"BATMAN'DA ARICILIK BİTME NOKTASINDA"

Akaryakıt fiyatının yükselmesi nedeniyle gidiş gelişlerdebüyük bir külfet yaşandığını vurgulayan Doyar, şöyle devam etti: "ArıcılıkBatman'da resmen bitme noktasındadır. Maliyetlerin çok yükselmesi, balveriminin çok azalması, arıcıların hiçbir şekilde destek alamaması arıcılıkmesleğinin ilerde bitmesine sebep olabilir. Bugün Batman'da 5 bin ailearıcılıkla geçimini sağlıyor. Yetkililerden beklentimiz, çiftçilere yapılanakaryakıt yardımının arıcılara da yapılması, ölen arılar yerine yeni arılıkovanların verilmesi, Batman balının tanıtılması ve arıcılar için bal tesisininkurulmasıdır. Genel olarak arıcılığa bir el atılmasını istiyoruz. Mutlakaarıcılığa büyük destek verilmesini istiyoruz."

"ARILARIMIZA BAKAMAZ DURUMA GELDİK"

Kozluk İnişli köyünde arıcılık yapan Feyzullah Can da buseneki bal rekoltesinden memnun kalmadıklarını söyledi.

Arı yetiştiricilerine destek talebinde bulunan Can,"Tabi ki bu sene çok faydasız geçti. Bizler için güzel geçmedi. Her seneçok iyi bal alıyorduk. Bu sene maalesef 65 kovandan sadece 65 kilo aldım. Hersene bu kovanlardan 300-350 kilo bal alıyordum. Bu sene maalesef bal hasadıyok. Gerçekten mağduruz. Arılarımıza bakamaz duruma geldik. Devletten birşeyler bekliyoruz."

(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *