image

Şifa deposu olan meyve vişnenin faydaları nelerdir? Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen vişne hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen vişne hakkında verdiği bilgiler:

Vişne yoğun ekşiliği sebebiyle doğrudan değil vişne suyu, reçel ve komposta olarak tüketilir. Hastalıkların temel kaynağı olan serbest radikalleri inhibe eden antioksidanlar bulunur bu sebeple yoğun ekşiliği mevcuttur. Anti-inflamatuar, anti-diyabetik özellikleriyle birlikte obezite karşıtı da bir meyvedir.

Hemen hemen dünyanın her yerinde yetişir ve kiraz ile uzaktan akrabadırlar. Türkiye'de çok tüketilemese de vişne Avrupa'da çoğu tatlı da kullanılır. 100 gram vişne 209 kaloridir. İçeriğinde lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum ve askorbik asit bulunur.

Kanseri Önler; Ellajik asit ve kuersetin antioksidanları vişnede bulunur ve bu antioksidanlar kanser hücresi oluşumunu engeller ve durdurur. Ayrıca vişnede melatonin dediğimiz hormonun kaynağıdır bu hormon da meme kanserini önler

Eklem İltihabını Azaltır; Antosiyaninler, vişneyi Osteoartrit enfeksiyonlarının oluşturduğu ağrıları hafifletir ve eklemlerdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Tip 2 Diyabeti Önler; Antosiyonin vücutta insülin hormonunu artırır, bu da tokluk hormonu demektir. Bu sayede kişi kendini normalden daha tok hisseder. Yine bu sayede kişi olduğundan daha az yemek alır ve kan şekeri regüle olmuş olur.

Kalbi Korur; Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği sayesinde kalp hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Uykuyu Düzenler ; İçerisinde melatonin hormonu ve triptofan dediğimiz elzem amino asit yoğun miktarda bulunur. Bu da uyku koşullarını düzeltir ve uyku kalitesini artırır. Hatta jetlag sonrası oluşan uyku bozukluklarına çok iyi gelir.

Siroz ve Gut Hastalığında Şifalı Bir Besindir; Ürik asit seviyelerini düşürür böylelikle gut hastalığının oluşturduğu ağrıları hafifletir. Gut hastalığı alevlenmeler olur ama vişne bu alevlenmeleri azaltır. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *