image

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek,İslam'da süresiz nafakanın olup olmadığıyla ilgili önemli açıklamalardabulundu.

İslam'da erkeğin, evlilik süresi boyunca hem kadına hem deçocuklarına nafaka vermekle yükümlü olduğunu ifade eden Şimşek, boşanmadurumundaysa bu nafaka hükmünün sona erdiğini vurguladı.

Türkiye'de uygulanan medeni kanununda ise bir aylık evlikaldıktan sonra bile erkeğe boşanmalarına rağmen bir ömür boyu nafaka vermecezasının olduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti.

Süresiz nafakanın İslam'da yerinin olmadığını, bu nafakayıalanların haram işlediğini ifade eden Şimşek, bu nedenle halkı Müslüman olanTürkiye'deki kanunların revize edilip acilen halkın örf ve adetlerine, inancınauygun bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

"İslam'da nafaka evlilik süresi boyunca sözkonusudur"

 Memleketin önemli meselelerinden ve önemli mağduriyetleresebebiyet veren hususlardan birisinin de süresiz nafaka konusu olduğuna işareteden Şimşek, "İslam'da nafaka var ama nasıl var? Bir insan evlendiğizaman, evlilikle beraber eşine, sonra ise çocuklarına bakmakla, imkanıdahilinde nafakalarını temin etmekle mükelleftir. Ancak bu evlilik süresiboyunca söz konusudur. Bir şekilde kadın, erkek boşandıktan sonra bunlarınbirbirleriyle alakası kalmıyor. Bir alaka kalmadığı için de nafakanın da hükmüyoktur. Artık erkek, kadına herhangi bir şekilde nafaka verme yükümlülüğüyoktur İslam'da." diye konuştu.

 İmamların nafaka görüşleri nedir?

Nafaka konusuyla ilgili İmam Hanefi ile İmam Şafii'ningörüşlerine değinen Şimşek, "İmam Hanefi'ye göre, bir kadın boşandığızaman bekleme süresi dediğimiz ikinci bir evlilik yapıncaya kadar ki sürezarfında erkek kadına nafaka vermeye devam eder. İmam Şafii'ye göre ise 3 talaklaboşanan bir kadına yönelik kesinlikle o andan itibaren nafaka sorumluluğukalkmış olur. Çünkü aralarında bir alaka kalmamıştır. Böyle bir durumda kadınailesine döner ve daha önceki gibi nafaka yükümlülüğü tekrar ailesine çeker.Evlendiği adamdan boşanıp bütünüyle yabancılaştığı için erkeğin halen nafakaverme gibi mesuliyeti yoktur." dedi.

"Süresiz nafaka erkeği mağdur ediyor"

Konuşmasının devamında Şimşek, "Maalesef Türkiye'deuygulanan medeni kanununda bir aylık evli kaldıktan sonra çiftçilerinboşanmalarına rağmen bir ömür boyu bir nafaka verme cezası vardır. Bu büyük birhaksızlıktır. Kadının şer'an hak etmediği bir paradır. Dolayısıyla onun içinharamdır ve bu kanun mutlaka değiştirilmesi lazım. Çünkü erkek bu manada mağduroluyor. Ancak diyelim ki erkek ve kadın anlaştı ve bakmakla yükümlü olan küçükçocuklar anne de kaldı. O zaman baba çocukların nafakasını vermekzorundadır." ifadelerini kullandı.

"Kanunlarımız halkın örf ve inancına uygun bir halegetirilmeli"

İslam'ın hükmü dışındaki her beşeri hükmün gayri İslami birhüküm olduğunun altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla boşanmaların ardından söylediğimizhususlar dışında bacılarımızın nafaka istemeleri kesinlikle haramdır. HalkıMüslüman olan bir memlekette yaşıyoruz. Dolayısıyla kanunlarımız da buna uygunbir hale getirilmeli diye düşünüyoruz. Yetkililer acilen bu gayri İslami, haramolan böyle bir zulme dur demesi lazım. Müslümanların örfüne, inancına, şerrihukukuna riayet eden bir düzenlemeye gitmesi gerekir. Aksi takdirde yetkililerdemesuldür. Çünkü bu yetki kendilerinden geliyor. Bu zulme göz yuman kim olursaolsun bu haramın ortağıdır. Bir an önce bu garabetin ortadan kaldırılmasılazım." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *