image

Kurban Bayramı dolayısıyla birçok vatandaş bayram ziyareti ve tatili vesilesiyle şehir dışına çıktı. Dört günlük bayram sonrası eve dönüş yolculuğunun başladığı bugünlerde araç sürücülerine bazı hatırlatmalarda bulunan sürücü kursu uzman eğitmenleri, neredeyse her bayram can ve mal kaybına neden olan aşırı hızdan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

 

Uzun yolculuk öncesi alınması gereken tedbirleri hatırlatan sürücü kursu uzman eğitmenlerinden Abdullah Akyüz, yolculuk boyunca dikkat edilmesi gereken sürüş kuralları, dinlenme ve olabilecek olumsuzluklar karşısında takip edilmesi gereken yol ve yöntemleri aktardı.

 

"Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum" ifadeleriyle bayram tebrik mesajını paylaşan Akyüz, "Hayırlısıyla bir bayramı daha geride bıraktık. Dönüşler başladı. Bayram ziyaretleri veya tatil için il dışına çıkan sürücülerimize birkaç hususu hatırlatmak istiyorum. Malum olduğu üzere her bayram can ve mal kaybı yaşamaktayız. Bu kayıpların yaşanmaması için neler yapmamız gerekir? Öncelikle aracımızın bakım ihtiyacının olduğunu unutmamalıyız. Muhakkak birçok sürücümüz tatile çıkmadan önce araç bakımını yaptırmıştır. Yaptırmayan sürücülere de dönüş yolunda araç bakımının yaptırmalarını hatırlatmak isterim." dedi.

 

"Uzun yolculukta 2 saat aralıklarla mola verip aracı havalandıralım"

 

Araç bakımını yaptırdıktan sonra uzun yolculuğa çıkmadan sürücünün iyi bir uykuya sahip olması ve sabah erken saate harekât etmesi yönünde tavsiyelerini paylaşan Akyüz, "Yola çıktıktan sonra 2 saatte bir yani yaklaşık olarak 150-200 kilometrede bir dinlenmesi, mola vermesi ve aracını havalandırması gerekir. Tabi ki emniyet kemerini takmadan trafiğe çıkmayalım. Emniyet kemerinden sonra dikkat edeceğimiz diğer bir husus ise hızdır. Yolculuğumuza 2 saat erken çıkarsak hedefe daha rahat ve sağlıklı şekilde ulaşırız. Aksi durumda hız felakettir. Özellikle ağır vasıtaların yoğunlukta olduğu yollarda hız ve hatalı sollama yapmamamız lazım." ifadelerini kullandı.

 

Başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki hava sıcaklıklarının araç ve araç sürücüsü üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilere dikkat çeken Akyüz, şunları söyledi: "Bölgemiz sıcak ve sıcak havalarda mecburen klimaları açıyoruz. Fakat klimaları yüze-göze gelecek şekilde ayarlamamalı, cama uyarlamalıyız. Cama yönelik ayarladığımızda tüm aracı serinletmiş oluruz. 2 saat aralıklarla vereceğimiz molalarda pencereleri açmalı, aracı havalandırmalıyız. Klimayı çalıştırırken içerideki ısı dengesini koruyabilmek için camları açmamalı, kapalı tutmalıyız."

 

Akyüz, "Aşırı ısıdan kaynaklı olarak araç bazen hararet yapar. Bu tür durumlarda sürücüler radyatör kapağını açıyorlar, bu tehlikelidir. Bu kapağı açtıklarında su fışkırmasıyla birçok sürücümüzde yanıkların oluşmasına zarar verebiliyor. Böyle bir durumda motorun soğumasını beklemeli, yapacağı müdahale sonrasında en yakın servise başvurmalıdır. Bazen her ne kadar tedbir alsak da sürprizlerle karşılaşabiliriz. Bu tür durumlarda yakın bir servisle iletişim kuramadığımız takdirde oradaki kolluk kuvvetlerinden destek isteyebiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *