image

Devlet Su İşleri (DSİ) Batman Şube Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla baraj, gölet, sulama kanalı gibi su depolama ve iletim tesislerine serinlemek ve yüzmek için girenlere karşı uyarıda bulunarak, bu yerlere girilmesinin ölümcül neticeler doğurduğunu kaydetti. Yapılan tüm uyarılara rağmen iki çocuk geçtiğimiz günlerde boğularak hayatını kaybetmişti. Aynı acıların tekrar yaşanmaması için uyarılarını tekrarlayan DSİ yetkilileri, aileleri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Boğulma vakalarının daha çok görüldüğü sulama kanalları hakkında teknik bilgiler paylaşan DSİ, bu kanalların yapılış tarzı ve amacı sebebiyle suya girenler için ölümcül sonuçlara sebep olduğunu hatırlattı. Açıklamada, “Sulama kanalları trapez kesitli yani ‘v’ harfine benzer şekilde yan duvarları eğimli olarak inşa edilmişlerdir. Dolayısıyla bu kanala giren bir kimse kanaldan çıkmakta zorlanacaktır. Üstelik kanalın yan duvarları yosunlanma sebebiyle kaygan olduğundan bu güçlük daha da artacaktır. Diğer taraftan sulama kanallarına bırakılan suyun akış hızı yüksek olduğundan, kuvvetli akıntıyla profesyonel yüzücü olunsa bile baş etmek mümkün olmayacaktır. Tüm bu sebeplerle baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesisler olup bu tesislere herhangi bir maksatla girilmesi kesinlikle yasaktır.” denildi.

DSİ olarak okullarda eğitim çalışmaları, basın ve yayın organları aracılığıyla uyarı yazıları, afişler, billboard çalışmaları yapıldığı, ayrıca tel örgü uygulamaları ile söz konusu tesislere girilmemesi yönünde fiziki tedbirler almakla birlikte, bu tip girişimlere şahit olan vatandaşların da gerekli uyarılarda bulunması, sonuç alınamaması durumunda konunun güvenlik güçlerine iletilmesinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamanın devamında “Vatandaşlarımızdan ricamız; suya girmenin TEHLİKELİ VE YASAK olduğu konusunda özellikle anne ve babaların çocuklarını uyarmaları ve hafta sonu meydana gelen olayda olduğu gibi baraj, gölet ile sulama kanallarına yakın mesafede bulunmamaları konusunda bilinçlendirilmesi hayati önem arz etmektedir.” ifadeleri kullanıldı. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *