image

Vahşi sulamanın ilimizdeki tarım arazilerine zarar verdiğini belirten İnal, “DSİ olarak bu sulamalarda çiftçilerden ricamız şudur vahşi sulamadan vazgeçilmesi ve daha doğal yöntemler olan yağmurlama ve damlama sisteminin kullanılması halinde verim artacaktır. Vahşi sulama ile Batman’ın verimli arazileri su ile birlikte akmakta. Herkes de yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte Batman çayının vahşi sulama ile birlikte ne kadar kirli aktığını biliyor. Berrak temiz su yaz ayları ile birlikte vahşi sulamadan dolayı tamamen çamur akıyor. Çiftçi toprağına zarar vermekle birlikte toprağın verimi de düşüyor. Daha fazla alanı sulayacak su vahşi sulamadan dolayı sulanacak arazı miktarı düşüyor.” Dedi.

Vahşi sulamadan ötürü birçok tarlaya su yetmediğini vurgulayan İnal, “Batman’da yapılan vahşi sulama Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılmıyor. Tarlaya bırakılan su 72 saat durmadan bırakılıyor. Oysa ki suyun son noktaya ulaştığında kapatılması esastır. Su bütün tarlayı kapladıktan sonra 72 saat boyunca bırakılmaya devam ediyor. Vahşi sulama sebebi ile yukarı tarafta bulunan araziler sulanırken aşıda kalan arazilere su az kalmış oluyor.” İfadelerini kullandı.

İlimizle ilgili çalışmalarından da bahseden İnal, “Batman DSİ olarak bizim Batman’da yaptığımız atılım Batman Barajıdır. Batman Barajı sağ ve sol sahil sulaması var. Sağ sahil sulama kanalı Bismil’e kadar devam ediyor. Sol sahil sulama ise Batman içinden geçip sulama yapan kanalımızdır. Buna bağlı olarak P1 P2 sulama pompalarımız var. Henüz devreye almadığımız aldığımızda 60 bin dönüm araziyi sulayacak. Normalde sol sahil sulamamız 150 bin dönüm araziyi sulamak için planlanmış ancak henüz P1 P2 sulama pompalarını devreye almadığımız için 60 70 bin dönüm arası bir araziyi suluyoruz.” diye konuştu.

KANALLARIN TEMİZLİĞİ KONUSUNDA VATANDAŞA DA GÖREV DÜŞÜYOR

Şehrin içinden de geçen kanalın temizliği konusunda bilgilendirmede bulunan İnal, “Kanalımız 60 kilometre uzunluğundadır. Bunun şehir içinden geçen 10 kilometrelik kısmı belediyeye devredilmiş. Dolayısıyla etrafında rekreasyon çalışması yapılmış. Kanalın etrafı parklarla süslenmiş. Bu alanlarla ilgili temizlik kısmı belediyeye aittir. Geri kalan kısmı DSİ’ye aittir. Belediye kendine ait kısımları biz de kendimize ait olan kısmı temizledik. Bundan sonrada bu şekilde devam edecek. Bu konuda da vatandaşlardan bir talebimiz var. DSİ’ye ait kısımlarda çamur ve balçık varken, şehir içindeki kısımlarda ise her türlü çöp bulunmaktadır. Bu şu anlama geliyor demek etraftaki vatandaşlar atıyor. Şehir içinde akan kısım daha temiz kokması ve temiz akması için vatandaşa da görev düşüyor. Vatandaşlarımız çöplerini kanallara atmasınlar. Şehir içindeki insan kaynaklı kirliliktir.” dedi.

BATMAN ÇAYI KENARINDA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Islah çalışmalarının da sürdüğünü belirten İnal, “DSİ’nin taşkın koruma çalışmaları devam etmektedir. Batman Çayı ıslahı bizim için çok önemlidir. Bizim amacımız Malabadi Çevre yolundan güney çevre yoluna kadar olan 35 kilometre olan kısmın ıslahını sağlamak. Islah çalışmamız tamamlandıktan sonra Çevre ve Şehircilik il müdürlüğümüz ile birlikte 150 metre şerit genişliğinde ağaçlandırma yapmak istiyoruz. Böylece Batman’ın 150 metre genişlik ve 35 kilometre uzunluğunda bir yeşil alanı olacaktır. Bittikten sonra insanlar gidip piknik yapabilir, güvenlide olacak.” Dedi.

Vatandaşlara seslenen İnal, “Son olarak vatandaşlarımızdan ricamız; suya girmenin “TEHLİKELİ VE YASAK” olduğu konusunda çocuklarını uyarmaları, Batman Barajı, Batman Çayı ve Sulama Kanallarına yüzme amacıyla kesinlikle girmemelidir.” dedi. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *