image

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen Pazarcık 7,7 ve Elbistan 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem büyük yıkıma neden oldu.

Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da iki büyük depremde onbinlerce insan hayatını kaybetti.

YAŞANAN AFETLERDEN SINAV ÖĞRENCİLERİ, DOLAYI OLUMSUZ ETKİLENDİ.

Deprem sürecinden psikolojik açıdan etkilendiğini belirten YKS öğrencisi Emrullah Kılıç, yaşanan süreçte zaman kaybı yaşadığını ifade etti.

Yaşadığı süreci anlatan Kılıç, Ders çalışırken odaklanma problemi yaşadığına dikkat çekti.

Deprem sürecinden önce programlı bir şekilde ders çalışarak hedeflediği hukuk bölümünü kazanacağını söyleyen Kılıç, yaşanan felaketlerle birlikte bu durumun kendisi için zorlaştığını dile getirdi.

Depremin etkisini atlatmaya çalışırken sel felaketiyle de karşılaştığını belirten Kılıç, ders çalışırken ara ara sallanma hissini yaşadığını dile getirdi.

"PAZARTESİ GÜNÜNE UYANACAĞIMIZ SABAH DEPREM OLDU"

Yaşadığı deprem sürecini anlatan Kılıç, "2 yıldır sınava hazırlanıyorum. Geçen sene liseden mezun oldum. Bu sene sınava tekrar hazırlanıyordum. Ocak ayına kadar güzel bir yere kadar gelmiştim. 1 haftalık tatile girmiştik. O süreçte eksiklerimi tamamladım. Pazartesi sabahı deneme sınavımız vardı. Pazartesi gününe uyanacağımız sabah deprem oldu. Depremde Urfa diğer illere göre fazla etkilenmemesine rağmen biz yardıma koştuk. Adıyaman, Maraş ve Malatya'nın durumunu görünce psikoloji kaldırmıyor, insan rahatsız oluyor. Deprem sürecinde bir süre dışarda kaldık. Şehir dışına gitme durumumuz oldu. Şehir dışından geldiğimizde Ramazan ayıydı. Ramazan'da oturup ders çalıştım." dedi.

"DEPREMDEN ÖNCE DERSHANEYE GİDİYORDUM"

Deprem öncesindeki ders çalışma programını söyleyen Kılıç, "Dersimi çalışıyorum fakat odaklanma problemi yaşıyorum, konsantrasyonumu toparlayamıyorum. Sınav gitgide yaklaşıyor. Önümüzde az bir süre kaldı. Depremden önce dershaneye gidiyordum. Dershanede sabah 8'de dersimiz vardı. 8'den 12'ye kadar ders işliyorduk. Daha sonra etüt vardı. Etütten sonra eve gidip yemek yemek gibi zaman geçiyordu. Bizim bölgemizde genelde bahara girince sıcaklık Urfa'da aşırı derecede olduğundan dolayı kışın ne yaptıysak oydu. Kıştan sonra doğru düzgün ders çalışma potansiyelimiz olmuyordu." ifadelerini kullandı.

"DEPREM OLUNCA SÜRE KAYBI YAŞADIM"

Depremle birlikte sel felaketinin yaşanmasının kendisini büyük oranda etkilediğini ifade eden Kılıç, "Depremden önce tam istediğim kıvamı yakalamıştım. Sınava kalan zamanı ayarladığımda istediğim bölümü kazanabiliyordum. Deprem olunca süre kaybı yaşadım. Konsantrasyon kaybı oldu. Psikolojik bir rahatsızlık yaşadım. Hedefim hukuk bölümünü kazanmaktı. Depremin ardından sel felaketi de oldu. Depremin psikolojisini atlatma çabasına girmişken üzerine de sel olunca kendimi toparlamam biraz daha zorlaştı. Kendimi zor bela derse adapte ediyordum. Çalışmam gerektiğini hissediyordum. Bu tarz felaketler yaşayınca ister istemez odaklanma problemi yaşıyorum. Adapte olamıyorum." diye konuştu.

"TAM ADAPTE OLDUĞUM SIRADA SALLANDIĞIMI HİSSEDİYORUM"

Yaşanan felaketlerin derse odaklanmasına engel olduğunu dile getiren Kılıç, "Yaşanan felaketler konsantrasyonumu, odaklanmamı ve derse adapte olmama engel oldu. Bu psikolojiyle sınava girmek, diğer illere göre bizi geriye atıyor. Hâla sallanma hissini yaşıyorum. Ara ara sallandığımı hissediyorum. Zaten Urfa'da son zamanlarda artçılar da olmaya başladı. Ders çalışmak için oturuyorum. Tam adapte olduğum sırada sallandığımı hissediyorum. Sallandığımı hissedince aklım depreme gidiyor. Yine odaklanma problemi yaşıyorum. Konsantrasyonum tekrardan dağılıyor. Bu psikolojiyle sınava girmek bizim için ayrı bir dezavantajdır. Sınav anında tekrardan bu his oluşursa sınavı batıra da bilirim." şeklinde konuştu.

Kılıç, son olarak bir daha bu tarz felaketler yaşanmaması için dua ederek sınava girecek tüm öğrenci arkadaşlarına başarılar diledi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *