image

Okullarda öğrencilerin akıllı telefon getirmelerinin eğitime katkı sunmayacağını söyleyen Eğitim Bir Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, bunun için yasal zeminin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Öğrenciler için akıllı telefon kullanımının sosyal hayat açısından da olumsuz etkiler oluştuğunu kaydeden Gümüşer, "Okullarda akıllı telefonların kullanılmasının çok sağlıklı olmadığıyla ilgili özellikle Covid sürecinden sonra yaşanan fotoğrafa bakılınca bunu gerçekten de hem eğitim açısından hem sosyal hayat açısından hem de normal hayatın içerisinde bu akıllı telefonların çok da fayda sağladığıyla ilgili bir şey söylersek yanılmış oluruz. Eğitim boyutuna gelince, Covid bir vesileyle insanları teknolojiyle baş başa bırakmak gibi bir durum oluşturdu. Bu bir yerde teknolojiye bağımlılığı biraz daha arttırmakla birlikte ondan sonra çıkan fotoğraf şu oldu; çocukların zihinsel ve fiziksel anlamdaki gelişimlerini bir anlamda etkilemekle birlikte odaklanmak, konsantre olma konusunda çocukları çok olumsuz bir şekilde etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"… bir disiplin vakasıyla karşı karşıya kalıyoruz"

Eğitimde odaklanma ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesi ile birlikte kişisel verilerin kullanılmasına da aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan Gümüşer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akıllı telefonların eğitimde kullanılması, okullarda kullanılması, kişisel verilerin korunması kanununa da bir anlamda bir aykırılık teşkil ediyor. Burada bir disiplin vakasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun yasal zemininin olmayışından dolayı herkes bu konuda lokal düzeyde, belki de buna çözüm üretmeye çalışıyor.  Dolayısıyla bu konuda atılacak olan en sağlıklı adım ki bunu uygulamakta olan Avrupa ülkeleri var. Avrupa ülkelerinde ki özellikle de kişisel verilerin korunması, eğitimde kişinin zihni gelişimini sağlaması adına yapacağı faaliyetlerde bu konuda bir yasaklamaya gitmişler. Bilinçli bir kullanıcı olma noktasında bir eğitime tabi tutulmak gerekliliği söz konusu."

Gümüşer, "Bilinçli tüketici olma noktasında bir eğitime tabi tutmak gerekliliği söz konusu. Bizim toplumumuz bugün buna çok da müsaittir dersek yanılmış oluruz ama bizim geldiğimiz nokta itibariyle teknolojiyle yeni tanışmış teknolojinin akıllı telefonun getirmiş olduğu sosyal medya mecralarındaki o insanı cezbeden tarafları bizim çocuklarımızı eğitimden ziyade başka şeylere kanalize ediyor. Dolayısıyla okullarda hem kişisel verilerin kullanılması konusunda oluşturacağı sıkıntı, disiplin vakası, çocukların gelişimi, geleceğiyle ilgili bu konudaki gelişimlerini engelleyen bir faktör olması münasebeti ile okullarda akıllı telefonların kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *