image

Kitap okumanın Müslümanların olmazsa olmazı olduğunu, kitabın medeniyetlerinin yeniden inşasının ana unsuru olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Çaplık, toplumda varlık gösterebilmenin ancak kitap okumayla mümkün olabileceğini vurguladı.

Henüz küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın sevdirilmesi, toplumda kitap okumanın ciddi bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Çaplık, bunun için kitap okuma seferberliğinin başlatılması gerektiğini kaydetti.

"KİTAP OKUMAYANLAR MEYDAN OKUYAMAZLAR"

Gelişmiş toplumlarda kitap okumanın öneminin iyi anlaşıldığına işaret eden Çaplık, "Bu hususta yapılan çalışmalar kendini göstermiştir. Kitap eğitimin olmazsa olmazıdır. Kitap okuma medeniyetimizin yeniden inşasının ana unsuru olarak görülmelidir. Rahmetli Nuri Pakdil'in söylediği gibi, 'Kitap okumayanlar meydan okuyamazlar.' Elbette toplum olarak bizim dünya sahnesinde yeniden var olabilmemiz, medeniyet değerlerimizle yeniden bir varlık gösterebilmemiz ancak kitap okumayla mümkün olabilir." dedi.

"OKUMAKTAN YANA SERGİLEDİĞİMİZ OLUMSUZ TAVIR BİZİ GERİ BIRAKMIŞTIR"

Medeniyetlerinin kendisi de aslında kitap okuma odaklı bir medeniyet olduğuna vurgu yapan Çaplık, "Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu kendisini göstermiştir. Ancak 21'inci yüzyılda maalesef biz Müslümanların okuma noktasındaki geriliğimiz ve bu hususta okumaktan yana sergilediğimiz olumsuz tavır bizi geri bıraktırmıştır. Gerçekten kitap okuyamadığımız için meydan da okuyamamışız. Meydan bizim dışımızdaki insanlara kalmıştır." diye konuştu.

"KİTAP OKUMA ALIŞKANLIK HALİNE GELMELİ"

Müslümanların kitap okumayı hayatlarının merkezine alması gerektiğini ifade eden Çaplık, "Hem okullarımızda hem de bütün bir toplum kesiminde kitap okumanın ciddi bir alışkanlık hale getirilmesi, herkesin bunu benimseyip bu şekilde bir kitap okuma seferberliğine girişmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"KİTAPLA MEDENİYET İNŞA ETME İDDİAMIZI YENİDEN ORTAYA KOYACAĞIZ"

Bugün eğitim seviyesi iyi olan toplumların kitap okuma alışkanlıklarının daha iyi bir seviyede olduğunu aktaran Çaplık,

"Bugün ilim üretenlerin, toplumların ve bu üniversitelerin yine kitap okuma noktasındaki ileri bir düzeyde olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha ilkokuldan başlamak suretiyle ortaokul, lise aşamasında özellikle çocuklarımızın kitap okuma noktasında ciddi bir alışkanlık edinmeleri ve her gün muhakkak 20-30 sayfalık kitap okumaları gerekir. Toplum olarak böyle bir anlayışı ortaya koyduğumuzda inanıyorum ki toplum olarak ciddi bir kitap okuma alışkanlığı edindiğimiz gibi 'meydan okuma' iddiamızı da, medeniyet inşa etme iddiamızı da yeniden ortaya koymuş olacağız."

"İLK EMRİ 'OKU' OLAN BİR DİNİN MENSUPLARININ OKUMA ALIŞKANLIĞI EN ÜST SEVİYEDE OLMALI"

Toplumda bir kitap okuma seferberliğinin başlatılması gerektiğini belirten Çaplık, "Sosyal medyanın bütün insanlığı kasıp kavurduğu böyle bir ortamda okuma alışkanlığının da giderek düştüğünü üzülerek görebiliyoruz. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen dinimizin ilk 'oku' olan emrinin bizim tarafımızdan ıskalanması asla kabul edilemez. Dolayısıyla ilk emri 'oku' olan bir dinin kesinlikle okumadan yana en üst seviyede olması gerekir. 7'den 70'e her bir vatandaşımızın adeta kitap okuma seferberliğine girişmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *