image

Batman halk kültürünün kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ile Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in editörlüğünde yayımlanan “Batman Halk Kültürü” kitabı, kitaptaki derleme metinlerin kaynak kişilerine takdim ediliyor.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in öncülüğünde başlatılan ve Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Batman Halk Kültürü Projesi” kapsamında yayımlanan kitap, Batman’ın 5 ilçesinin 25 köyünde 150’den fazla kaynak kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda kayıt altına alınan Batman halk kültürü öğelerinin derlenmesinden oluşuyor. Batman halk kültürünün envanterinin oluşturulması ve kadim değerlerinin unutulmasının önüne geçilmesi adına yayımlanan kitabın, bilimsel niteliğiyle literatüre de katkı sunması amaçlanıyor.

Kitabın derlenme aşamasında Batman’ın köylerine giderek kaynak kişilerle bir araya gelen Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, çalışmanın Batman halkına ve şehrine ahde vefada bulunma isteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi. Yayımlanan kitabı kaynak kişilere takdim eden Rektör Demir, kitaba sundukları katkılar için onlara teşekkür etti.

Kaynak kişilerin anlattıkları hikâyeleri, masalları, efsaneleri, oyunları, okudukları türküleri, ağıtları gelecek nesillerin de bilmeleri gerektiğini vurgulayan Rektör Demir, kitabın kaynak kişilerin yanı sıra başta Batmanlılara, ilgili kişilere, kurum ve kuruluşlara dağıtılmasını amaçladıklarını belirtti. Kitapta bulunan halk kültürü öğelerinin teknolojinin yoğun bir şekilde hayatımıza girmesiyle unutulmaya başlandığını dile getiren Rektör Demir, bu öğelerin kayıt altına alınarak unutulmamasını sağlamayı ve gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini ifade etti. Batman Üniversitesi olarak Batman şehrinin ve halkının faydasına olabilecek her çalışmayı bilimsel yaklaşımla ele almaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Rektör Demir, kitabın editörlüğünü birlikte yaptıkları Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin başta olmak üzere kitapta emeği geçen herkese teşekkür etti.

Batman halk kültürü öğelerinin kayıt altına alınmasının ve unutulmasının önüne geçilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten kaynak kişiler,  kitabın kendilerine sunulmasından dolayı Rektör Demir’e teşekkür ettiler. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *