image

Pandemi etkisiyle 2020 yılında yaşanan ve etkisini ciddi anlamda hissettiren küresel çip sorunu, özellikle otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Otomotiv firmalarının üretimlerinin de düşmesine neden olan çip krizinin, bu yıl da süreceği öngörülüyor.

Batman'daki bir otomotiv firmasının genel müdürü Muhittin Oğuz, otomotiv pazarındaki son gelişmeler, çip sorununa ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Salgınla birlikte başlayan tedarik sıkıntısının devam ettiğine dikkat çeken Oğuz, dünya genelinde yaşanan çip krizinin sürdüğünü belirtti.

"ÇİP KRİZİNİN ÜRETİME ETKİSİ SÜRECEK"

Bu yıl da bu sorunun devam edeceği öngörüsünde bulunan Oğuz, "Çip krizinin üretime etkisi yine sürecektir. Az üretim olacak. Muhtemelen yine kısıtlamalar yaşayacağız. 2021 yılında Intel şirketi bu işe el attı. Amerika hükümetiyle birlikte bir fabrika kuruyor. Sanırım bu fabrika 20 milyar dolar civarındadır. Intel şirketi 2 yeni çip fabrikası kuracak. Bu fabrikanın yatırımı bittikten sonra muhtemelen 2024 yılından sonra bu sorun bitecek ama Amerika bu işin tekeli haline gelecek gibi görülüyor." dedi.

"ÇİP KRİZİ SONA ERERSE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE HAYAT NORMALE DÖNER"

Çip krizinin 2024 yılından sonra sona ereceğini düşündüklerini ifade eden Oğuz, şöyle devam etti: "Çip üretimini Çin ve Tayvan ülkeleri yapmaktadır. Güney Kore de biraz üretim yapmaktadır. Türkiye'de ise maalesef yerli çip üretimimiz yoktur. 2024 yılından sonra çip krizinin sona ereceğine inanıyorum. Çip krizi sona ererse otomotiv sektöründe hayat normale döner. Tabi ki başka ülkelerin savaşları çıkmazsa, lastik ve cam üretiminde sorun yaşamazsak çip ile ilgili bir sorun kalmaz diye düşünüyorum."

"ARABA FİYATLARI ARTACAK"

Araç fiyatlarının da her geçen gün artacağına vurgu yapan Oğuz, "2023 yılında da hem bayiler hem de vatandaşlar arabaları yine kısıtlı olarak alabileceğini düşünüyorum. Arz-talep dengesizliği, kur, üretim etkisi yüzünden araba fiyatları artacaktır. Bence bugün yarından iyidir." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *