image

Panele Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi ve SETA Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi ve SETA Dış Politika Direktörü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Sümeyye Elif Subaşı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Demir, ülkelerin bağımsızlıklarını koruma ve sürdürmeleri bakımından savunma sanayi sektörünün çok önemli olduğunu söyleyerek bu durumun Türkiye için de geçerli olduğuna dikkat çekti.

Demir, ülkenin son yıllarda yaptığı atılımlar sayesinde savunma teknolojileri bakımından önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Demir, "Milli Teknoloji Hamlesi ülkemizin hem gurur kaynağı olmuş hem de özellikle savunma sanayii anlamında ülkemizi dünyanın lider ülkelerinden biri haline getirmiştir." dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yapılan çalışmaları sadece savunma sanayi kapsamına indirgemenin büyük bir haksızlık olacağını dile getiren Demir, yerli Ar-Ge, yazılım sistemleri, dijital dönüşüm gibi alanlarda yapılan çalışmaların Türkiye’nin küresel anlamdaki rekabet gücünü artırmakta olduğunu belirtti.

Ardından moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin yaptığı panele geçildi.

SETA olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ile Milli Teknoloji Hamlesini Türkiye’nin teknoloji başarısını anlamak şeklinde bir projeye başladıklarını anlatan Pirinççi, proje kapsamında Türkiye’nin yedi ilinde paneller düzenlediklerini belirtti. Amaçlarının milli teknoloji hamlesi konusunda Türkiye genelinde bir farkındalık yaratmak olduğunu ifade eden Pirinççi, üniversite öğrencilerinin katılımıyla bu projenin Batman ayağını gerçekleştirdiklerini ve nihayetinde milli teknoloji hamlesini anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Milli Teknoloji Hamlesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Sümeyye Elif Subaşı, bu konuyla ilgili olarak ortaya koydukları stratejinin altında yatan ana sebeplerin neler olduğunu açıkladı.

Subaşı, "Ülkemizin potansiyel insan kaynağı ile küresel rekabet koşullarına uyum sağlayacak stratejilerimizi, politikalarımızı Milli Teknoloji Hamlesi markası adı altında gerçekleştirmek için '2021 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgemizi' 2018 yılında ilan ettik ve bu kapsamda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Strateji belgemizde 5 ana bileşen belirledik. Altyapı, yüksek teknoloji, inovasyon, girişimcilik, beşeri sermaye ve dijital dönüşüm. Bunlardan en kıymetlisi beşeri sermaye." dedi.

Subaşı’nın ardından söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Yeşiltaş, savunma sanayinin Milli Teknoloji Hamlesine olan katkılarından bahsetti. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *