image


Medya ve İletişim Topluluğu tarafından Prof. Dr. Muhittin Ataman’ın moderatörlük yaptığı, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ile Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin konuşmacı olarak katıldıkları “Dış Politikada Güncel Meydan Okumalar” konulu söyleşi düzenlendi. Batı Raman Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Kadir Kılıç, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Söyleşinin açış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı dış politika hamleleriyle tüm dünyada adından söz ettirdiğinin altını çizdi. Rektör Demir, Türkiye’nin esneklik ve çok taraflılık gerektiren bir atmosferde başarılı bir strateji yürüttüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin “insani dış politika” anlayışı ile dünyanın dört bir tarafına ulaştığını söyleyen Rektör Demir, ülkemizin özellikle sığınmacılara yönelik uyguladığı politikayla "insani" yaklaşımın önemli örneklerinden birini ortaya koyduğunu ve bu alanda elde ettiği başarının, bölgede önemli bir aktör olmasını kolaylaştırdığını ifade etti.

Türkiye’nin ayrıca, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde de aktif rol oynadığını dile getiren Rektör Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ukrayna krizinin çözülmesi için diyalog konusunda ısrarcı olan Türkiye, uluslararası güvenlik ve istikrarın sürdürülebilir bir zemine oturtulması noktasında değerli girişimlerde bulundu. Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolü, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere pek çok uluslararası ve bölgesel örgüt tarafından takdirle karşılandı. Özellikle Rusya ve Ukrayna’nın tahıl ve gübre stoklarının uluslararası pazarlara ulaştırılmasına imkân tanıyan “Tahıl Koridoru”nun oluşturulmasında Türkiye’nin oynadığı rol, bütün dünyanın takdirini kazandı. Türkiye, bütün dünyada büyük bir sorun alanı olmaya başlayan “enerji” konusunda da başarılı politikalar yürütmektedir. Bugün Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı doğalgaz hatları trafiğinin tam ortasında konumlanmıştır. Son yıllarda dış politikadaki başarıları, onu “enerji üssü” olma hedefine ziyadesiyle yaklaştırmıştır. Bu bağlamda Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz’de doğalgaz arama çalışmalarını sürdürmekte ve önemli rezervlere ulaşmayı hedeflemektedir. Bu vesileyle, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında hedeflerine birlik ve beraberlik içinde, Cumhuriyet’in değerlerini yaşatarak ulaşacak bir Türkiye göreceğimizi belirtmek isterim. Türkiye’nin gelecek yüzyılda “Türkiye Yüzyılı” mottosu etrafında kenetlenerek uluslararası alandaki saygınlığını ve etkinliğini aynı kararlılıkla sürdüreceğini umuyorum.”

Rektör Demir’in açış konuşmasının ardından söyleşiye geçildi. Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman, Dünyada yaşanan güncel sorunlardan bahsederek büyük kriz dönemlerinden geçildiğini ve bu krizlerin sebeplerini anlattı. Krizlerin ortaya çıkmasını, Batı’nın kriz içerisinde olması, Ulus-Devlet Sistemi, Birleşmiş Milletler ve Amerika Hegemonyası gibi öğelere bağlayan Prof. Dr. Ataman, Türkiye’nin bulunduğu bölge bağlamında nasıl bir küresel mimari ile karşı karşıya kaldığı, Türkiye başta olmak üzere dünya devletleri için nasıl sorunlara yol açacağı konularından bahsetti. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *