image

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanlığı, imalatçı ve üretici firmalara yönelik ziyaret programı kapsamında kent merkezinde bulunan mobilya ve dekorasyon atölyelerini ziyaret etti.

Ziyarette, firma sahipleri ve atölye çalışanlarıyla bir araya gelerek sorun ve sıkıntılarını dinleyen HÜDA PAR heyeti, piyasanın son durumu ve üretilen malzemelerin pazarlamasıyla ilgili bilgiler aldı.

Mobilya yapımında kullanılan malzemelere son iki ayda yüzde yüz zam geldiği için iş yapmakta zorlandıklarını belirten atölye sahipleri, fiyatların dengede tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti dile getiren atölye sahipleri, girişimcilerin zor süreçten geçtiği bu dönemde yapılan çalışmaların anlamlı olduğunu belirterek ziyaretlerinden ötürü HÜDA PAR heyetine teşekkür etti.

“ZAMLAR DEVAM EDERSE ATÖLYELER KAPATMAK ZORUNDA KALACAK”

Yapılan ziyaretlerle ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, “Kent merkezimizde bulunan girişimcileri, üretim ve imalat yapan firmaları ziyaret etmeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda mobilya üretimi yapan atölyeleri ziyaret ettik. Burada hem atölye sahipleri hem de çalışanlarla bir araya geldik. Mobilya sektörü zamlardan dolayı çok etkilenmiş. MDF başta olmak üzere mobilya yapımında kullanılan malzemelere yüzde yüz zam gelmiş. Bu zamlar mobilyacıları kara kara düşündürüyor. Üretip esnaflara sattıkları ürünlerin yerini dolduramıyorlar. Fabrikalardan ve büyük çaplı üretim yapan firmalardan malzeme tedarik etmekte zorlanıyorlar. Çünkü ihracat yapan firmaların yoğunlukları dış piyasaya yöneliktir. Atölyecilerin isteği, iç piyasaya yoğunluk verilmesidir. Kimi firmalar, mobilya üreticilerine fiyat belli olmadığı için ürün gönderemiyoruz diyorlar. Zamlar devam ederse atölyeler kepenk indirmek zorunda kalacak. Buda kentimizdeki işsizliği artıracak. Buna mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

“İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYAN ATÖLYELERİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR”

Ekonomiye ve istihdama katkısı bulunanların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, “Ziyaret ettiğimiz atölyelerin 10’dan fazla çalışanı var. Bu atölyeler de kentin istihdamına katkı sağlıyor. Bu açıdan, memleketin ekonomisine ve istihdama katkılarda bulunan bu atölyelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekir. Bu konuda yetkili ve ilgili kurumların, üretim ve imalat girişimcilerine yönelik faizsiz kredi imkânları oluşturmaları ve onları desteklemeleri gerekmektedir. Üretim konusunda memleketimiz daha iyi bir seviyede olmalıdır. Üretimin olduğu illerde, işsizlik oranları daha azdır. Malum Batman’da işsizlik oranları ülke ortalamasının üzerindedir. Bu yüzden memleketimizde muhtelif sektörler üzerine üretim ve imalat yapan girişimci firmaların desteklenmesi ve yeni iş alanlarının oluşturulması için teşviklerin yapılması gerekmektedir. Herkesi etkileyen bu krizden kurtulmanın yolu, üretim yapmaktan geçmektedir.” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİ HAŞİM VATANDAŞLIK İÇİN YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYOR”

Mobilya üretim atölyeleri ziyaretlerinde kendilerine birçok sorunun aktarıldığını söyleyen Durmaz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Ziyaret ettiğimiz atölyelerden birinin sahibi, Haşim Hüseyin adında Suriyeli bir kardeşimizdi. Sorununu dile getirmemizi istirham etti. Haşim kardeşimiz 9 yıldır Batman’dadır. Mobilya ustasıdır. Atölyesinde 12 kişi çalıştırıyor. Türkçe, Kürtçe, İngilizce konuşabiliyor. İşinde de başarılıdır. Defalarca başvuru yapmasına rağmen hala vatandaşlık alamamış. Vatandaşlığının kabul edilmemesinden dolayı dertli ve yetkililerden destek bekliyor.” ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *