image


Son zamanlarda mazot, gübre ve birçokürüne yapılan zamlardan dolayı sebze ve meyvelerde maliyetin arttığını ifadeeden esnaf, geçtiğimiz yıllara oranla sebze ve meyveye talebin azaldığınıbelirtti.

Geçen sene mandalinanın kilosunu 2 ila 2buçuk, elmanın da kilosunu 2 buçuk ila 4 lira arasında sattıklarını ve birliraya aldıkları meyve kasasının fiyatının 4 liraya yükseldiğini dile getirenesnaf; mazot, kasa, ambalaj gibi maliyetlerin iki katından fazla arttığınıanlattı.

Artan maliyetler nedeniyle halkıntüketmesi gereken ürünleri istedikleri gibi tüketemediklerini belirten esnaf,bu nedenle ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade etti.

Mazot, gübre ve diğer maliyetlerindüşürülmesi durumunda piyasanın rahatlayacağını vurgulayan komisyoncu esnafı,aksi halde çiftçinin ürün ekmeyecek duruma geleceğini kaydetti.

Genel olarak piyasada bir durgunluğunolduğunu dile getiren komisyoncu esnafı Mehmet Salih Demir, “Bunun sebebisadece artan fiyatlar değil. Pandemiden dolayı millette bir durgunluk var. Busene sebze ve meyve fiyatları geçen seneye göre çok yüksek değil. Geçen senebir lira civarında aldığımız kasaları şu anda 4 liraya alıyoruz. Artanmaliyetlerden dolayı fiyatlara biraz yansıma var.” dedi.

“ÜRÜN ÇOK, MALİYET YÜKSEK”

Artan maliyetlerin düşürülmesigerektiğini belirten Demir, “Yükselen sebze ve meyveler ise sezonuna veüretimine göre değişiyor. İhracat olunca bazı kalemler yükselebiliyor. Şu andaBatman Halinde mandalinanın kilosu 2 ila 2 buçuk lira, elma fiyatı 2 buçuk ila4 lira arasında satılıyor. Bu da yüksek bir fiyat değil. Tabi başka yerlerdefiyatlar değişiyor olabilir. Fiyatların artmasındaki en büyük sebep ise mazot,ambalaj ve sepet fiyatlarındaki artıştır. Çiftçi, mazot, gübre ve işçi parasıderken haliyle fiyatlara yansıyor. Sebze meyve veriminde şu anda bir sıkıntıyok ve bir bollukta var diyebiliriz. Ürünlerde sadece sezon sonlarında birazazalma oluyor, onun dışında bir sıkıntı yok. Hükümetten artan mazotfiyatlarının ve tarım giderindeki maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz.”şeklinde konuştu.

“MALİYET YÜKSEK OLUNCA SATIŞLAR AZALDI”

Sebze ve meyve satışlarının artanmaliyetlerden dolayı düştüğünü ifade eden bir diğer komisyoncu esnafı AhmetYılmaz, “Her gün kira, mazot fiyatları arttığı gibi gübre fiyatları 3’e,elektrik ikiye katlanmış durumda. Çiftçi ürününü ne kadara satsa da zararediyor. Geçen seneye göre A’dan Z’ye her şeyin fiyatı iki katı arttı. Şu andaburada sattığımız ürünlerin geneli zararına gidiyor. Bir ton patatesin bizemaliyeti 2 bin 900 lira, haldeki satış fiyatı ise 3 bin lira. Bugün bize birtır patates geldi ama daha bir ton bile satamadım. Maliyetler aşırı yükselmişdurumda. Çuval pahalı, işçilik pahalı, kiralar yüksek, dolar almış başınıgidiyor. Şu anda gübre, elektrik, ilaç fiyatları geri çekilse maliyet haliyledüşer. Maliyet düştü mü üretici kazanır. Artan fiyatlar böyle giderse çiftçiseneye bir şey ekemez duruma gelir. Çiftçi de biz de sattığımız ürününfiyatından memnun değiliz.” ifadelerini kullandı.

“FİYAT ARTIŞI MALİYETLERDENKAYNAKLANMAKTADIR”

Fiyat artışlarının kendilerine kötüyansıdığını belirten komisyoncu esnafı Veysel Direk ise şunları söyledi: “Limonunfiyatı geçen sene ile bu senede aynı. Geçen sene boş limon kasasını bir liradanalıyordum ama şu anda 3-4 liraya alıyorum. Maliyetlerin artması ürünlereyansıyınca ürün satışlarında sorun yaşadığımız için zarar ediyoruz. Bu sene ilegeçen sene arasında sebze ve meyve fiyatlarında büyük bir fiyat farkı yok,sadece ithalat ve ihracat zamanlarında biraz oynama oluyor. Genelde fiyatlargeçen sene ile aynı. Bazı artışlar da maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Şu andahem biz hem de çiftçiler artan maliyetlerden dolayı mağduruz. Yetkililerdentalebimiz artan gübre, mazot ve diğer maliyetleri düşürmesidir.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *