image


Pandemi kısıtlamalarının sona ermesiyle düğünlerde ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Evlilik için başvurularda yoğunluk yaşanırken, düğün sayılarında da büyük artış olmaya başladı.

Evliliğin teşvik edilmesi gerektiğini, Peygamberimizin evliliği teşvik ettiğini söyleyen ilimizin tanınan alim ve kanaat önderlerinden Molla Enver Kılıçarslan, evliliğin kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti. Düğünlerden de bahseden Kılıçarslan, günaha bulaştıran, hara yol açan düğün ve merasimlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Evliliğin, yuva kurmanın İslam dininin önemli tavsiyelerinden biri olduğunu söyleyen Kılıçarslan, “ Evlilik Peygamberimizin önemli sünnetlerinden biridir. Evliliğe adım atarken harama, günaha bulaşmadan adım atmalıyız. Salih nesiller, salih çocuklar istiyorsak eğer, düğünlerimizde Allah’ı üzecek şeylerden uzak durmalıyız. Hayırlı evlilikler hayırlı düğünlerle olur.” İfadelerini kullandı.

Evliliğin kolaylaştırılması gerektiğini de belirten Kılıçarslan, bu konuda ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Evlilik sürecinde tarafların mal ve meslek gibi durumlara öncelik tanımasının evliliği zorlaştırmaktan başka bir şey olmadığını dile getiren KIlıçarslan, bu tür yaklaşımların zinanın yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi.

Kılıçarslan,”Allah'ın emri, Peygamber'imizin sünneti olan evlilik, insan hayatı içerisinde önemli bir süreçtir. Bu süreçte özellikle aileler, evlatlarının dünya saadetleri için imkanlar nispetinde maddi ve manevi bir sorumluluk altına girmektedirler. Aile büyüklüğünün verdiği sorumluluk refleksiyle bazen taraflar, dünya saadetini yanlış anlayarak maneviyattan ziyade maddiyatta aramaktadırlar.” Dedi.

Özellikle ailelerin, gençlerin evliliği konusunda kolaylıklar tanıması gerektiğini belirten Kılıçarslan, gelin veya damat adayının ahlakına bakılması, mal ya da tahsil durumunun esas alınmaması ve düğünlerde de İslami ölçülere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"KİM EVLİLİĞİ ZORLAŞTIRIRSA ZİNAYI KOLAYLAŞTIRMIŞTIR"

Evliliğin Allah'ın emri, Peygamber Aleyhisselatu Vesselamın sünneti olduğunu hatırlatan KIlıçarslan, " Evlilik ile ilgili hadislerin son kısmasında Allah Resulü, 'Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir.' diyerek Müslümanları evliliğe teşvik etmiştir. Ayrıca yine Allah Resulü, 'Ey gençler topluluğu, sizlerden kimin evliliğe gücü varsa evlensin' diye buyurmuştur. Tabi ki Allah-u Teala'nın bizlere olan bu emri ve Peygamberimizin bu sünnetini yerine getirme noktasında evliliği kolaylaştırmalıyız. " ifadelerini kullandı.

KIlıçarslan, "Bizler evliliği kolaylaştırmazsak gençlerimiz yanlışlar yapacaklardır. Bu noktada Elmalılı Hamdi Yazır, 'Kim evliliği zorlaştırırsa zinayı kolaylaştırmıştır.' demiştir. Allah-u Teala'nın yasakladığı zinanın önüne geçmek için evliliği gençler arasında kolaylaştırmamız lazımdır. Özellikle günümüzde aileler, evlilik için kapılarını çalan gençlere zorluklar çıkartmaktadırlar. Halbuki ailelerin bu işi kolaylaştırmaları gerekiyor." dedi.

"İSLAM'DA EVLİLİĞİN ESASI; SEVGİ, MUHABBET VE SÜKÛNET ÜZEREDİR"

Peygamber Efendimiz'in "Kolaylaştırın zorlaştırmayın; müjdeleyin nefret ettirmeyin." hadisini hatırlatan Kılıçarslan, "Peygamber Aleyhisselatu vesellam, bütün fiillerimizde ve yaşantımızda işleri kendimize ve karşımızdakilere kolaylaştırmamızı istemektedir. Özellikle evlilik gibi bir müesseseyi kolaylaştırmalıyız. Aksi takdirde Elmalılı Hamdi Yazır'ın 'Kim evliliği zorlaştırırsa zinayı kolaylaştırmıştır.' sözü gibi Allah muhafaza etsin zina yaygınlaşır. Zinanın da toplumda zararları çok fazladır." şeklinde konuştu. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *