image

Matbaacı Ali Uslu yetmişli yıllarda dönemin en lüks matbaa makinası konumundaki makinalarının artık ömrünü tamamlamak üzere olduğunun hüznünü yaşadıklarını söyledi.  On yıl önce Batman’da bulunan tek renkli makine konumundaki makinalarının on yıl içinde teknolojiye yenildiğini vurgulayan Uslu, “Bu makina1980 model bizim hurufat dediğimiz harf dizgi teknolojisinin bir üst versiyonu olarak 50 ve 70’ler sonrasını temsil etmektedir. Makine kendi dönemi içerisinde bayağı rağbet gören ve çok üst bir teknolojiyi temsil eden bir makine durumundaydı. Ama günümüz dijital sistemlerin gelişimiyle birlikte maalesef bunlar da yavaş yavaş ömrünü tüketmektedir.  Çünkü artık bütün teknoloji dijital ortamda ya da dijital baskılar üzerinden yürümektedir. Yani kısacası tıpkı matbu diğer basılı ürünler gibi bu ürünleri imal eden makineler de artık yavaş yavaş ekonomik koşullara dayanamamanın getirmiş olduğu sıkıntılarla maalesef ömürlerini tamamlamaktadırlar. “ dedi.

 Günümüzde gelişen dijital sistemin eski teknolojiyi bitirdiğini söyleyen Uslu, “Teknoloji 1930’lar 40’lar biraz daha eskilere gidiyor. O teknoloji biraz daha sanatkârlığa dayalı harf dizgisiyle dizgi yapan ustaların üretmiş olduğu makine sistemleriydi. Ama bu mevcut var olan 50 ve sonrası üretimlerde dijital sistem dediğimiz yani bilgisayardan aktarma durumu söz konusu ama az önce dediğimiz gibi bugün dijital sistem bunu da bitirmektedir.” İfadelerini kullandı.

 MİLYONLUK MAKİNA 10 YILDA BİR DEMİR YIĞININA DÖNDÜ

Makinalarının bu mesleği icra eden herkesin hayalini süsleyen bir makine durumunda olduğunu belirten Uslu, “Böyle bir makineye o dönemi içerisinde sahip olanlar yani bugünkü sektör olarak sektörün en uç noktasını temsil edenlerdi. Kendi dönemi içerisinde lüks bir araba onun yanında belki hafif kalır.  Mali ederleri açısından bir milyon Euro ile fiyatlandırılan makinalardı. Ama bugün gelin görün ki 100 bin lira da etmiyorlar. Bir demir yığınına dönmüş. Bu makine yaklaşık 30 yıl bize hizmet etmekte bunun bir de yaşı itibariye 1980’in başında üretildiğini düşünürsek 40 yıllık bir emektardır. 2008 de bu makineyi Batman’a getirdiğimizde Batman ve civar illerinin hiçbirinde renkli bastı yapabilen ofset makinesi bulunmamaktaydı. Buna Diyarbakır da dâhil. Bize en yakın beş renk yapabilme imkanına sahip makine Antep’te bulunmaktaydı. Yani Batman bu teknolojiyi bayağı hızlı kullanıyor. Diğer emsal illere göre daha gelişmiş diyebiliriz.” Dedi.

 Uslu şunları söyledi: “Yeni modellerin bunlarla kıyaslanamayacak gelişmiş sistemleri var. Bunlara yarı otomatik diyebiliyorsak bunlara biraz da pinomatik sistem diyoruz. Ama bugünkü modern makinalar hem ağırlık itibariyle daha hafif hem gördükleri iş kapasitesi ve hız açısından bunlardan çok ileri teknolojiye sahiptir.” AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *