image

Koyunlarını yaylaya çıkaran göçerler tarafından doğal yöntemlerle üretilen Siirt peyniri, bu sene cep yakıyor. Batmanlıların sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan otlu peynir ve tereyağı tarihinin en yüksek fiyatını gördü. Siirt peynirinin kilosu 45 TL’ye satılırken tereyağının kilosu da 80 TL’ye kadar yükseldi. Haliyle fiyat artışı vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Hayvancılıkla uğraşan ve kendi yetiştirdiği hayvanlardan elde ettiği peynir, tereyağı gibi ürünleri iş yerinde satan Hasan İmaç, fiyatların yüksel olmasının en büyük nedeninin koçerlerin hayvancılığı bırakması ve maliyetlerin yükselmesinden kaynaklandığını söyledi.

"Peynir ve tereyağı fiyatları bu sene oldukça pahalı. Bunun sebebi birçok Koçer’in hayvancılığı terk etmesinden, maliyet ve üretim sıkıntısından kaynaklanıyor." diyen İmaç, yem, arpa ve saman fiyatının pahalı olduğunu hayvancılığın da zor bir iş olduğu için koçerlerin kolay kaçıp farklı mesleklere yöneldiğini bunun da ister istemez peynir, tereyağı ve et fiyatlarına yansıdığını kaydetti.

HAYVANCILIK YAPANLARIN SAYISI AZALDI VE ÜRETİLEN PEYNİR YETMİYOR

Milletin alım gücünün yavaş yavaş tükendiğini geçen sene 30 TL’den satılan otlu peynirin şimdi ise 40-45 TL’ye, 40-45TL’ye satılan tereyağının bu sene 60-70-80 TL’ye satıldığını ifade eden İmaç, hayvancılık yapan koçerlerin sayısının azaldığına dikkat çekti.

"Bugün iyi bir peynir yemek istiyorsanız 45 TL’den aşağı peynir bulamazsınız." diyen İmaç, " Peynir gerçekten pahalı. Vatandaş 40 TL’ye peynir yiyemiyor. Eskiden bölgemiz, hayvancılığın merkeziydi ama o eskide kaldı. Hayvancılık yapanların sayısı oldukça azaldı. Bu nedenle peynir üretimi yetmiyor. Yetmeyince de fiyat artışı oluyor, şu an peynirin kilosu 40-45 TL’den satılıyor hakikaten pahalı, biz de bunun farkındayız ama yapacak bir şey yok. Önceden vatandaş geldiği zaman bir kilogram peynir allıyordu şimdi ise yarım kilogram peynir alıyor, 2 kilogram tereyağı alıyordu şimdi ise yarım kilo alıyor." dedi.

"MİLLETİN ALIM GÜCÜ MAALESEF KALMADI"

Bir yem çuvalı ile bir un çuvalının aynı fiyata denk geldiğini ifade eden İmaç,  koçerlerin hayvancılık işinden soğumaya başladığını eskiden köylerinde 7-8 bin küçükbaş hayvan olmasına rağmen şu an 2-3 bine kadar düştüğüne dikkat çekti.

İmaç, "Günde 20 kişi peyniri sorup 5 kişi alıyor, sıkıntı var. Milletin alım gücü maalesef kalmadı vatandaş ister istemez soruyor. Niye bu kadar pahalı? Diye. Bizim de maliyetimiz yükseldi. Samanın kilosu şu anda 2 TL bu sene 200 ton saman aldım. Düşünebiliyor musun 400 bin TL ödemişim. Biz gelirimizin yüzde doksanını samana, arpaya ayırıyoruz. Yem çuvalı 110 lira olmuş. İster istemez insan uğraşmaktan bıkıyor. Göçerler diyor ki 'ne olursa olsun ben gidip günlük çalışayım çoluğumu çocuğumu geçindireyim.' Hayvancılıkla uğraşmak çok zor. Bunun samanı, arpası, hayvanlar için barınak kirası, yayla parası var hakikaten sıkıntılı." şeklinde konuştu. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *