image

 

 

Medical Park Batman Hastanesi Nöroloji bölümü Uzm. Dr. M. Nuri Aydın Epilepsi hastalarının dikkat etmesi gereken 10 hayat kurtarıcı önlemi anlattı.

 

Epilepsi; beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen sürekli (kronik) bir hastalık. Uzun süreli tedavi ve takip gerektiren  epilepsinin görülme sıklığı toplumdan topluma değişmekle birlikte  1/100 (100 kişiden 1’inde görülüyor diyebilir miyiz?)olarak biliniyor. Epilepsi sıklığının en yüksek olduğu iki dönem ise, çocukluk dönemi ve 60 yaş sonrası. Epilepsi çocukluk ve ergenlik çağında en sık, erişkinlerde ise beyin damar hastalıklarının ardından ikinci, en sık rastlanan nörolojik hastalık olarak biliniyor.

Epilepsi hastalığının nedenlerinin çok çeşitli ve değişkenlik gösterdiğini belirten Medical Park Batman Hastanesi Nöroloji bölümünden Uzm. Dr. M. Nuri Aydın; “Kalıtımsal hastalıklar ve genetik nedenler en sık saptanan hastalık nedenleri. Ancak epilepsi hastalığının teşhis yöntemlerindeki tüm gelişmelere karşın bu nedenlerin dışında hastalığın sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz bir grup hasta da bulunuyor” dedi ve şöyle devam etti; “Tanı koymanın oldukça zor olduğu bu hastalıkta yaşa göre nöbet çok değişiklik gösteriyor, yaklaşık 500’den fazla nöbet çeşidi var. Tanıda hastadan alınan öykü ve yakınlarının bu konudaki gözlemleri oldukça önemli. Hasta nöbet geçirirken nöbetin kaydedilmesi tanıda bizlere çok yardımcı oluyor. Bunun dışında nöbete neden olan temel faktörü belirlemede ayrıntılı birkaç farklı test de yapıyoruz.”

Uzm. Dr. M. Nuri Aydın Epilepsi hastalarının dikkat etmesi gereken 10 hayat kurtarıcı önlemleri şöyle sıraladı;

 

1)      Epilepside ilk tedavi nöbeti tetikleyen çeşitli faktörlerden uzak durmak, ikinci basamak ise düzenli ilaç kullanmak.

2)      Uykusuzluk nöbeti tetikleyebileceğinden epilepsi hastaları uyku düzenlerine dikkat etmeli. Mümkün mertebe uykusuz kalmamalıdır. Özellikle vardiyalı çalışmalar ve nöbet gerektiren durumlarda düzenlemeler gerekir.

3)      Bir diğer önemli huşu beslenme. Hastaların düzenli beslenmeli ve öğün atlamaması gerekir.

4)      Refleks epilepsilerden bazıları ışığa duyarlı olduğundan özellikle ışığa duyarlı epilepsi hastaları uzun süre ekran başında veya yoğun ışıklı ortamda kalmamalıdır.

5)      Özellikle nöbetleri sık olan epilepsi hastaları pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici alet ve makinalarla ilgili işler, yüksek ve tehlikeli noktalarda çalışmayı gerektiren işler, dağcılık, taşıt sürücülüğü, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik, askerlik gibi işleri yapmamalıdır.

6)      Epilepsi hastaları belli sporları yapabilirken boks, karate, dalgıçlık, yamaç paraşütü, paraşütle atlama, tırmanma gibi bazı sporları kesinlikle yapmamalı.

         Sık nöbet geçiren, nöbetleri kontrol altına alınamamış hastalarda spor dalı seçilirken çok  dikkatli olunması gereklidir.

         Spor yapılan bölgede denetim ve güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır.

         Uygun spor dalının seçimi her bir hasta için özel olarak yapılmalı, sporcu, antrenör ve hekim birlikte tartışarak uygun spor dalına karar verilmelidir.

7)      İlaçlar vaktinde kullanılmalı. İlaçların takvimi yapılmalı ve önemli ilaçlar bitmeden alınmalı. Bazı ilaçlar epilepsiyi tetikleyebildiği için hekime danışmadan başka ilaçlar alınmamalıdır.

8)      Nöbet olmasa bile en geç altı ayda bir rutin doktor kontrolüne gidilmeli. 

9)      Uzman doktorunuzdan habersiz kesinlikle ilaç azaltması ve ilaç kesimi yapılmamalıdır.

10)  Doğurganlık çağındaki kadın hastalar gebe kalmadan önce doktorları ile görüşüp gebelik öncesinde gerekli önlemler alınmalıdır. Gebelikte her ilaç kullanılmaz; bu nedenle gerekiyorsa ilaç değişimi yapılmalı ve gebelikten en az 3 ay önce folik asite başlanmalıdır. (İlhan Yıldız)

 

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *