image

 Toy yaptığı açıklamada, “Peygamber Efendimiz sallallahu Aleyhi vesellem veda Hutbesi'nde, kadınları Allah’ın birer emaneti olarak tanımlıyor. Oysa ne yazık ki bugün bazı erkekler; kadının üzerinde maksadını aşan bir ipotek oluşturmakta ve haddini aşan bir Şekilde kendine güç devşirip, çoğu zaman kadını örseleyip ve ötekileştirmektedir. Tarihe not düşen kadınları hatırlayalım.  Hz.Havva annemiz kimden bir müjdeydi insanlığa? Hz.Meryem’in sahibi kimdi? Hz.Asiye'nin asaletini kim verdi? Hz.Ayşe'yi kim korudu? Şerefini kime borçlu Hz, Hatice? Nene Hatun'lar en çok kime sevdalıydı? Kadınlarımız, gözünü bile kırpmadan 15 Temmuz'da hain kurşunların üzerine koşup giderken kime ulaşmayı istediler acaba? Kadınlar Allah'ın birer emanetidir derken, aslında kadının Allah tarafından imtiyazlı olmasına dikkat çekmek isteriz. Fakat buna rağmen kadın|ara özel olan bu asaleti, bu onuru, görmezden gelindiğini, dünyada milyonlarca kadının sözel şiddete uğradığını, darp edildiğini, hatta akll almaz vahşet|er sonucu cinayetlere kurban gittiğini üzülerek ifade etmek isteriz.” Dedi.

Birleşmiş Milletlerin, 1999 yılında aldığı bir kararla 25 Kasım'ı "Kadına yönelik şiddetin bitirilmesi için uluslararası mücadele günü "olarak ilan ettiğini söyleyen Toy, “ Her yıl 25 Kasım’da, kadın ve kız çocuklarına yöneltilmiş her türlü şiddetin önlenmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bizler; Üyelerinim Çoğu kadın olan SAĞLIK-SEN'|in Kadınlar Komisyonu olarak; kadınlara ve kız çocuklarına yöneltilmiş şiddete HAYIR demek ve toplumun her kesiminde oluşması gereken duyarlılığı ve dayanışmayı sergilemek için bugün buradayız.” Dedi.

 Toy sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle erkeklerin ve özellikle yöneticilerin cinsiyetçi yaklaşımdan uzak durması, toplumun her kesiminin dayanışma içinde kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmesi gerekmektedir. Aileler, evlatlarını yetiştirirken kız-erkek ayrımı yapmadan her çocuğa birey mantığıyla yaklaşmalı; çocuklarına eşit sevgi, saygı ve ilgi göstermelidir. Toplumdaki her birey bu yönde eğitilmeli, kız çocuklarının aileleri tarafından değer verilme ve saygı görmenin önemine dikkat çekilmeli, her türlü cinsiyetçi baskılar ortadan kaldırılmalıdır. Toplumdaki her birey kadına yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele etmeli ve yönetici|er, bunu önlemeye Yönelik politikalarında tutarlı ve kararlı olmalıdır. Kadın ve kız çocuklarına karşı toplumda ve aile içinde yaşanan şiddete karşı her bireyin duyarlı, bilinçli ve yardımsever olması gerektiği kanaatindeyiz. Kadınlarımızı sosyal çevresi ile dayanışma içinde tutmalı ve yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlamamız gerekir. 25 Kasım "Kadın Şiddetine Hayır Günü"nde sağlık-sen Kadınlar Komisyonu olarak 81 ilimizde düzenlediğimiz eş zamanlı basın açıklamamız ve farkındalık etkinliğimizle, ülkemizde yaşanan kadın hakları ihlallerine karşı herkesi birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.” Recep Fırat

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *