Geçen hafta açıklanan Coronavirus tablosu bir seçim haritasını andırmıştı. Bir virüs tablosundan ziyade bir seçim sonucuna daha çok benziyordu. Hatta bu konu özellikle sosyal medyada çok da dillendirildi, espri konusu oldu. Uşak’ın Kürt şehri olduğu, Adıyaman’ın da özünden bir şey kaybetmediği, (bere sor bê, çend krûşê zêde bê...) tescillendi.

Doğuda, Adıyaman dışında çoğu il maviydi. Yani az riskli görünüyordu. Doğunun geri kalanı ise sarıydı. O da orta seviyeyi gösteriyordu. Bilinçsiz ve bilgisiz olarak gösterilen bölgemiz için çok güzel ve görmek istediğimiz bir tabloydu. Halkımızın çektiği sıkıntılar sonucunda bahçemiz meyve vermeye başlamıştı. Zira her kışın sonu bahar, her zifiri karanlık gündüze gebe durumunda, doğuma mahkumdu. Ve doğum gerçekleşti. Bu minvalde tüm hemşehrilerimi can-ı gönülden tebrik ve takdir ediyorum. Bu başarı hepimizin başarısı. En küçüğünden en büyüğüne, en üst rütbeliden meczubuna kadar hepimizin emekleri bu başarı tablosunda mevcuttur. Takdire şayandır.

Hatta sağlık Bakanı Sayın Koca’nın bir tweeti beni duygulandırdı. Paylaşımı olduğu gibi alıyorum buraya; “Ağrı Adıyaman’a, Batman Samsun’a, Bingöl Ordu’ya, Bitlis Balıkesir’e, Diyarbakır İstanbul’a, Mardin Trabzon’a, Van İzmir’e, Siirt Rize’ye, Hakkâri Sinop’a, Şanlıurfa Konya’ya, Şırnak Zonguldak’a, Uşak Tokat’a, Iğdır Giresun’a… örnek olsun! Riski tüm illerde düşürelim.” Doğu illeri batıya örnek oldu. Batıda kalan şehirlerimiz doğudaki şehirlerimiz için numune olarak gösterildi.

Ciddi sıkıntılara katlandıktan sonra güzelliğin gelmesi yani doğumun gerçekleşmesiyle işler bitmiyor. Bunu en çok elleri öpülesi annelerimiz biliyor. Bir bebek doğduktan sonra iş bitmiyor, aksine işleri ve bakımları yeni başlıyor.

Çok şükür doğum gerçekleşti ve nur topu bir mavimiz oldu. Bir anne şefkatiyle onu tehlikelerden koruyup, sarı, turuncu ve kırmızı tehditlere karşı kalkan olmalıyız.

Yaşlılarımız için, okula giden evlatlarımız için, kepenk kapatmaya mahkum kalmış esnaflarımız için bu işi en iyi şekilde yapmalıyız. Yapmak zorundayız.

İlk paylaşılan virüs haritasında aralarında Batmanımızın da olduğu doğudan 13 olmak üzere toplam 14 şehir maviye boyanıp risk durumu düşük denildi. İkinci haftanın tablosunda mavilerin çoğu yerini sarıya bırakmak zorunda kaldı. Yine hamdolsun Batmanımız mavi ile mavilendi.

Demek istediğim bir başarı yakalanmış bu doğru ama asıl başarı, o başarıyı sürdürmek olduğunu unutmamamız gerekir. 14 şehirden 5 tanesi mavi kaldı. Demek iş ciddi, ona göre gardımızı alıp savunma yapmalıyız. Kurallara harfiyen uyup, tehlikeyi bertaraf etmeliyiz.

Bizim bugünkü durumumuza ışık tutacak bir kıssayla yazımızı noktalayalım. Anlatılır, günün birinde Hasan Basri ile Rabiatü’l Adeviyye bir yerde karşılaşırlar. Hasan Basri, keramet olarak seccadesini suyun üzerine serdikten sonra, “Buyurun burada iki rekat namaz kılın” der.

Rabiatü’l Adeviyye de keramet olarak seccadesini havaya serer ve “Ey Hasan sen de burada namazını eda edebilirsin” yanıtıyla karşılık verir.

Sonra her ikisi de sadede gelir ve derler ki; gösterilen kerametlerde birimizin yaptığını balıklar, diğerimizin yaptığını da sinekler yapabiliyor. Asıl ve hakiki keramet odur ki, kişinin kendi ahlakını ve diğer insanların hal ve ahlaklarını geliştirerek, hikmet ve bilgiyle hareket edip yakalanan güzel ahlak ile istikamette sebat etmektir.

Belki birileri bu kıssanın ibadetler üzerinde durduğunu izah etmek isteyebilir ama ben biraz daha geniş çerçeveden bakıp hayatın tamamında yakalanan istikametten şaşmadan sebat etmek gerekliliğinin altını çiziyorum. Bu bakımdan başarı yakalanmışsa asıl keramet o başarıyı korumak ve daha iyiye doğru yol almak olduğunu bu kıssadan çıkarabiliriz diyorum.

İstikamet kerametten üstündür. Çünkü keramet nefsin, istikamet Rabb’in senden istediği şeydir.” Denilmiştir. Bu nedenle biz her namazda Fatiha Sûresi’ni okurken Rabbimize “Bizi doğru yola hidayet et” (Fatiha, 1/5) diye duada bulunuruz.

Yakalanan başarı ve istikametten şaşmamak ümidiyle Allah’a emanet olun.