İnancımız, yapacağımız işlerde tedbir almamızı buyuruyor. Hatta bu, ibadet için olsa bile. Bizler üzerimize düşeni yapıp ondan sonra sonucu için Allah'a tevekkül etmeliyiz. Hz. Peygambere gelip, devesini salarak, tevekkül ettiğini söyleyen bedeviye, Hz Peygamber: ‘‘Önce deveni bağla, Allah'a öyle tevekkül et’’ (Sünen- Tirmizi) buyurarak tevekkülden önce tedbirin alınması için uyarıda bulunmuştur.
     Son zamanlarda  Covid 19 ile ilgili insanlarımızın takındığı iki tavrı sizlere aktaracağız:
Covid19 hastalığı süresince, bazı insanların tedbirleri, kader çerçevesinde gevşettiklerini gördük. Kaderde ne varsa o olur, diyerek tevekkül noktasında nasıl yanlış düşündüklerini ortaya koydular. Bu düşüncenin altında hükümetin tedbirler noktasında med-cezir olması da etkili. Tabi sorumluların yanlış veya gevşek davranmaları bizlerin işi ihmal edeceğimiz manasına gelmez. Sonuçta giden can bizden gider. 
      Bir diğer örneğimizde ise tedbirli tedbirsizlerden örnek vereceğiz. Geçenlerde Alo Tevşo pazarından ev için meyve sebze almaya gitmiştim. Haliyle hava soğuk olduğu için esnaf kardeşlerimiz ellerine inşaatlarda kullanılan kalın eldivenler giymişlerdi.
-Poşet var mı? dedim.
-Bizde seçmece yok ağabey, dedi.
-Tamam da siz doldurunca araya bozukları karıştırıyorsunuz, dedim.
-Yok ağabey, bizde yanlış olmaz. Hepsi tezgahın önündekiler gibi, dedi.
-Sonra gözüm eldivenine takıldı. Peki hava o kadar soğuk mu? Eldiven takmışsınız, dedim.
-Ağabey Corona var, dedi.
-Tamamda sabahtan beri o eldiven sende. Kesin her gelen müşterinin parasını almada da dikkat etmiyorsun, dedim. Eldivenle kendini koruyorsun ama arada biz gidiyoruz, dedim. 
-Nasıl yani abeee?
-Geçen fırına gittim, dedim. Fırıncının elinde şeffaf, beyaz ve tek kullanımlık eldiven takılıydı. Biraz da sıra fazla olduğu için biraz bekledim. Baktım, sağ eline taktığı eldivenle ekmekleri poşete dolduruyor ve ekmeği sol eline alıp müşteriye veriyor. Müşteri de parayı uzatınca tekrar sağ eliyle alıyordu. Sıra bana geldi. Aynısına bana da yaptı. Para üstü olan 2.5 TL'yi de eldiven takılı elden verdi. Sürekli oraya gittiğimden aramız biraz iyi olduğu için bundan cesaret alarak, dedim ki:
Yanlış yapıyorsun. Ekmek doldurduğun elle, para aldığın veya para üstünü verdiğin el aynı. Sabahtan akşama kadar milletle haşir neşirsiniz, dedim.
- O da dedi ki; abe aceleden bazen oluyor, dedi. Bunu anlatınca  pazardaki adam her ne kadar biz öyle yapmıyoruz dese de, maalesef dikkatsizlik ve bir anlık unutkanlık tedbirsiz davranmamıza neden olabiliyor. Bu noktada esnaf kardeşlerimizin işinin zor olduğunu biliyoruz. Halkla olan ilişkilerde işin merkezinde olduklarından onların bir tedbirsizliği sonucu birden çok aile bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bir anlık dalgınlık sonucu yapılan tedbirsizlik iki taraftan birinin on gün eve hapsolunmasına sebep olur. Hele bu devlet memuru değilse o zaman on günlük yevmiyeden olur ki bu da bir aile için kaç aylık ekonomik sıkıntı demek.
     Bütün işlerimizde hassas ve dikkatli olmaya çalışmalıyız bu süreçte. Bulunduğumuz ortamdaki eşyalara, düzene, insanlarla olan alış verişe ama her şeye dikkat etmeliyiz. Yapabildiğiniz kadar olumsuzlukları bertaraf etmeye çalışmalıyız. Tedbir ve dikkati çok önemsemekle birlikte, takdirin de şuurunda olmalıyız. Tedbir bizler için bir görev olmalı ancak tedbirden sonra tevekkül edilmesi gerektiğini bilmemiz gerek.
Rabbim bizi ve tüm esnaf kardeşlerimizi muhafaza etsin.