18


Covid-19 salgını, 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in  Vuhan kentinde ortaya çıkan, ardından Dünya geneline yayılan ve nihayetinde Sağlık Bakanlığının 11 Mart 2020’de ilk vakanın tespitiyle Türkiye’ye giriş yaptığını medyadan duyduk. Ülkemizdeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. O tarihten sonra günlük vefat sayıları yüzün altına çoğu zaman düşmedi. Herhalde bu hastalıktan dolayı herkes bir yakınını veya sevdiğini kaybetmiştir.

Bu yazımda insanların bilinçsizce yaptıkları yorumlar ve sergiledikleri vurdumduymaz davranışlar sebebiyle yaşanan vakalara dikkat çekmek istedim.

Geçen gün amcam fenalaşarak hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Ben de ilk fırsatta hastaneye gittim.  Yoğun bakım kapısında bekleyen kuzenlerimden durumu öğrendim. Meğer birkaç gün öncesinde amcam biraz rahatsızlanmış ve hastaneye kaldırılmış. Yapılan koronavirüs testi pozitif çıkınca yatışını yapmışlar. Tabi amcama virüsten bahsedilmemiş morali bozulmasın diye. Haliyle odada virüse yakalandığını öğrenmiş ve çok paniklemiş. Ama en kötüsü yanındaki diğer hastanın virüsle ilgili bire bin katarak yaptığı yorumlar olmuş. İyice panikleyen amcam, oğullarını çağırarak mutlaka buradan çıkıp tedavisine evde devam etmek istediğini ısrarla söylemiş.  Oğulları ısrarına dayanamayıp doktorla görüşerek ve tüm mesuliyetleri alarak onu eve götürmüşler. Çevreden duyduğu ” ilaçları kullanma, daha kötü yapıyor. Yoğun bakıma girenler bir daha çıkamıyor” gibi yalan yanlış yorumların da etkisiyle verilen ilaçları da kullanmayı reddetmiş. Zaten kronik hastalığı olan amcam, bu duruma ancak birkaç gün dayanabildi ve bu sefer baygın halde yoğun bakıma alındı. Hepimizin gözü kulağı gelecek diye beklediğimiz ve inşallah da gelecek olan güzel bir haberde.

Ağzı olan konuşuyor derler ya sanki bu günler için söylenmiş. Allah aşkına doktor değilseniz hastalıklar ve ilaçlar hakkındaki olumsuz yorumlarınızı kendinize saklayın. İnsanları sevdiklerinden koparmaya, sevdiklerini de yoğun bakım kapılarına mahkum etmeye, hakkınız var mı? Ölümden korkuyor olabilir ve bunun için tedavileri kabul etmeyebilirsiniz. Bu tamamen tercih meselesidir. Ya da belki gençsiniz, bu hastalıkla baş edebilecek bir bünyeye ve güce sahipsiniz. Bana bir şey olmaz mantığıyla hareket edip başkalarını etki altında bırakmayın. Sonucunda büyük vebal olduğunu asla unutmayın.

Kul hakkı sadece başkalarına ait olan bir şeye el koymak değildir. Aynı zamanda sözlerimizle ve yaptıklarımızla onların hayatlarını tehlikeye sokmaktır. Özellikle bu salgın döneminde yapılan uyarıları ciddiye alıp üzerimize düşenleri harfiyen yerine getirmeliyiz ki farkında olmadan kul hakkına girmiş olmayalım.

Bu vesile ile siz kıymetli okurlarımızdan amcam için dua talebinde bulunuyorum. Özelde amcam genelde de şifa bekleyen tüm hastalara Yüce Rabbimiz(C.C) Şafii ismi ile şifa versin inşallah.

Selam ve dua ile…

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *