1


Olmadı, olmuyor bir türlü. Aylardır uzaktan eğitim sürecindeyiz ama bu sistemin gözleri görmüyor, ayakları tutmuyor, kulakları işitmiyor. Her bir yanı sakat ve sıkıntılı. Neresinden başlıyayım bilmiyorum. Öncelikle bu süreç tüm dünyanın yaşadığı sıkıntılı bir süreç. Yani sadece ülkemize has bir durum değil. Ama olsun, ben de topluma ayak uydurup şikayet edeyim biraz.

Kardeşim, interneti olmayan köy ne yapsın, internet bağlatacak parası olmayan ne yapsın? Hadi geçtik, 5,6 çocuğu okuyan aile ne yapsın? Kaç bilgisayar, kaç tablet, kaç telefon alsın? Bedava tablet neden dağıtılmaz? Say say bitmez şikâyet.

Bu uzaktan eğitime bir türlü alışamadık ve bu gidişle alışmamız da çok zor anlaşılan. Yakinen tanıdığım birçok öğretmen ve idareciden aldığım bilgiye göre öğrencilerin eba canlı derslere katılım oranı yüzde yirmi, otuz civarı. Hatta son zamanlarda bu oran çok daha düşük.

Bunun birçok nedeni var elbette ama aslında çok da ebaya takılıp kalmamak gerektiğini düşünüyorum ben. Yani eğitim için bunu ölçüt almak ne kadar doğru olur acaba? Eba'ya hiç girmeyen bir öğrenci pekala, hiçbir zaman kaybı yaşamadan, bağlandı bağlanmadı sorunu yaşamadan, bütün derslerin bütün videolarına zaten ulaşabilir. Bu ebada bu kadar diretmenin ne anlamı var ki?

Misal, valiliğin yaptığı açıklamaya göre İl milli eğitim müdürlüğü youtube kanalından bütün dersleri veriyormuş, ne güzel. Hatta bu işi bu kadar zorlaştırıp İnternete havale etmek yerine tek merkezden yani eba tv üzerinden yürütmek daha mantıklı değil mi? Bu süreçte gerekirse TRT' nin müzik, belgesel vb diğer kanalları da bu işe tahsis edilir, her sınıf için günlük 4,5 ders verilir ve herkes tv’deki derslerden sorumlu tutulurdu.

Neticesinde de ya online sınav yapılırdı ya da kurallara riayet ederek bir hafta içerisinde sıralı olarak her şube farklı saatlerde okulda yüz yüze sınava alınırdı.  Böylece yok tablet dağıtılsın, İnternet verilsin, yok İnternet çekmiyor, yok notlar nasıl ve neye göre verilecek tantanası da ortadan kalkardı. Ne vatandaş bu çileyi çeker ne de devletin başı ağrırdı bu şikayetlerle.

Ya ben çok basit düşünüyorum ya da gerçekten bu süreçte yapılması gereken bu kadar basit. Onu bunu bilmiyorum ama galiba biz bu uzaktan eğitime biraz uzak kaldık.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *