166


Ortaklarda Bulunması Gereken Özellikler:

1-Yola çıktığında ortağını yarı yolda bırakmamalı.

2-Birbirlerine asla yalan söylememelidirler. Yalan ortaklığın temeline konulan bir dinamittir.

3-Ortak asla kendi çıkarını düşünmemeli, gaye ortak olduğuna göre ortaklar ortak çıkarları düşünmelidirler.

4-Birbirlerine kesinlikle karşılıklı olarak değer vermelidirler. Allah’ın övdüğü bu insanlar birbirlerine değer verirse Allah onları daha da kıymetlendirir.

5-Ortaklar hayatın bir bölümünü beraber omuzladıklarının bilincinde olmalı ve yüke omuz vermesi gerekirken, omuzunu çekip yükü ortağına yükleme gaflet ve dalaletine düşmemelidir.

6-Yukarıdaki ayette geçen “…İman edip salih amel işleyenler başka” noktasına binaen ortaklar namazlarına özen göstermeli, dememize gerek yok.

7-Ortakların hayalleri olmalı. Hayalleri olan ortaklar büyük başarılara imza atarlar. Albert Enstein hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söyler.

8-Ortaklar birbirlerine bedendeki sağ el ve sol el gibi bakmalıdırlar. Sağ el ve sol el temizlikte ve sair faaliyetlerde birbirlerine yardım ettiği gibi ortaklar da birbirlerine öylece yardım etmelidirler. Unutulmamalıdır ki, ortaklar birbirlerini tamamlayıcı unsurlardır.

9-Ortakların burunları hassas olmalı, fırsatların kokusunu iyi almalıdırlar. Bilinmelidir ki, bazı fırsatlar kapıyı iki kere çalmaz.

10-Ortaklar iyi gözlemci de olmalıdırlar. Piyasayı iyi yoklamalı ve aranan malın, rağbet görecek malın ne olduğunu, ne olacağını kestirebilecek keskin zekâya sahip olmalıdırlar.

11-Ortaklar işi büyüttüğünde zorluklarla karşılaşacaklardır. Ancak, iş bölümü yaptıklarında zorlukların suhulete tebdil olduğunu göreceklerdir. İş bölümü ortaklığın olmazsa olmazı olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, ortaklık ile arkadaşlık arasında ince bir fark vardır. Ortaklıkta son sözü söyleyecek biri mutlaka olmalı, diğerleri ona itaat etmelidir. Ben ağa sen ağa söylemi ortada sağılmamış bir inek bırakacaktır.

12-Hayat şartları bazen ortaklara zorluklar çıkarabilir, çıkaracaktır da. Bu zorluklar onları bazen durdurur bazen de geri çeker. Bu durumda ortaklar ümitlerini kaybetmemeli yayda duran ve geri çekilen okun durumunu düşünmelidirler. Çünkü geriye çekilen ok daha da ileriye doğru gider.

13-Talep karşılamak ortakların rüyasını süslemelidir.

14-Ortaklar çok çalışmak ile verimli çalışmak arasındaki farkın farkında olmalıdırlar.

15-Peygamber efendimizin “Bizi aldatan bizden değildir” hadisi şerifi de şiarları olmalıdır.

16-Ortaklar evlilik ile ortaklık arasında ortak özellikler olduğunun bilincinde olmalıdırlar.

17- “Esasen ortakların pek çoğu birbirine haksızlık eder. Ancak iman edip salih ameller işleyenler başka. Onlar da pek azdır…” (Sad Suresi: 24) ayeti kerimesi ortakların kulaklarına küpe olmalı, hafızalarına işlenmelidir.

18-Ortaklar yukarıdaki ayeti kerimenin çatısı altına girdiklerinde ahiretleri için de bir sermaye biriktirirler. Sadece malın değil, sevabın da ortağı olurlar. Bu bilinç ile adımlarını atmalıdırlar.

19-Ortaklar, ortak akıldan yani meşveretten(birbirleriyle danışmaktan) asla geri durmamalıdırlar. Ortak akıl, ortaklar seyrederken her zaman devrede olmalıdır. Ortak akıl, kazalara karşı bir emniyet kemeridir.

Ortaklarda bulunması gereken özellikler elbette ki bunlarla sınırlı değil. Bu kadarıyla yetinelim ve bir dua ile bitirelim. Allah’ım iman edip salih amel işleyen ve birbirlerine sadık olan ortakların yardımcısı ol. İşlerini düzelt, birliklerini, birlikteliklerini daim eyle ve sen onları koru. Mallarına bereket ver. آمين...

------------------------------------------------------

[1] Sad sûresi 24

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *