29


İnsan neden hastaneye gitmekten korkar hale gelir? Hasta olanın hastaneye gitmesi gerekmez mi? Normal şartlarda bu sorunun cevabı tabii ki “evet” tir.

Gelin görün ki Batman gibi nüfusu 600 bini bulan bir şehirde hastaneye gitmek gerçekten cesaret ister. Birincisi devlet hastanesine gidecekseniz sıra almanız gerekir? Sıra almak için de sabahın 5’inde gidip sıraya girmeniz gerekir? İnternetten sırayı 2-3 ay sonrasına alabilirsiniz. Haydi sıra almayı başardınız. Muayene olmak için hastanenin dar koridorlarında bazen saatlerce sıra beklemek zorunda kalırsınız. O kadar yoğunluk var ki, koridorlarda bazen yürümek bile zor oluyor.

Bu kadar hasta yoğunluğu içinde doktorun size ayıracağı zaman 4-5 dakika veya daha az olacaktır. Bu arada siz muayene olurken sekreter de diğer hastaları içeri almakta ve siz belki de derdinizi tam olarak anlatamama gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü anlattıklarınızı diğer hastalar da ister istemez duyacak ve siz bundan rahatsız olacaksınız.

Muayene olduktan sonra tahlil, röntgen, MR ve tomografi gibi ileri tetkik istenecekse bu kez de bu işlemler için sıraya almanız gerekir. Bu da yoğunluğa göre 2-3 ayı bulan tetkikler de olabilir. Gerçi bu alanlarda 24 saat hizmet verilmektedir, ancak geceleyin gitme imkanınız yoksa beklemek zorunda kalacaksınız.

Batman Bölge Devlet Hastanesi artık kapasitesini çoktan aştı. Sağlık çalışanları gerçekten büyük fedakarlıklar göstererek bu hizmetleri vermektedirler. Sadece muayene olayı değil, aynı zamanda ameliyat hizmetleri ve diğer hizmetler de bu kadar yoğunluğun içinde nasıl yapılıyor, bazen şaşıp kalıyoruz. Hasta ziyaretleri ayrı bir çile. Bu kadar insan kalabalığının olduğu mekanlarda ne kadar hijyenden bahsedilebilir? Oysa bir hasta için en büyük risk enfeksiyon kapmasıdır. Bir hastanın yanına bir anda 10 kişi giderse olacak yoğunluğu siz hesap edin artık.

Hal böyle iken özelde durum nasıl acaba? Ne yazık ki özel hastanelerin ilk kurulduğu yıllardaki durum ile günümüz arasında çok büyük farklar var. Önceleri bir çok hasta fazla pahalı olmadığı için özel hastaneleri tercih ederken günümüzde muayene ücretleri en az beş kat artmıştır. Bir muayene doktorun yoğunluğuna göre 100 TL yi bulmaktadır. Buna tahlil ve diğer masrafları da eklerseniz bir özel hastaneye gidiş 200-300 TL yi bulmaktadır. Bunu da sadece gelir düzeyi ortanın üstünde olanlar verebilir. Yani özel hastaneler artık hasta seçmekte, parası olan gelsin demektedir.

Peki ne olacak bu hal? Yıllardır yapılması planlanan yeni bölge hastanesinin temeli bir türlü atılmadı. Her seferinde bir engel çıkmakta ve yapımı bir sonraki bahara kalmaktadır. Kimse de bununla ilgili sadre şifa bir açıklama yapmamaktadır. Batmanı sahiplenmesi gereken yetkililerden ses seda yok. Eğer bununla ilgili kesin bir bilgi varsa ve biz kaçırdıysak özrümüzü de açıkça beyan ederiz.

Batman hem hızlı büyüyen hem de çevre ilçelerden ve illerden yoğun hasta akışının yaşandığı bir şehir. Bu kadar yoğunluğu kaldırmak gerçekten zor. Ulaşımın rahat olması Batmanı bu alanda avantajlı konuma getirmektedir. Ne var ki, olan hastanelerin kapasitelerinin yetersiz olması bu durumu olumsuz etkilemektedir. Bu kez Batmanda ikamet edenler de bu hizmetlerden yeterince yararlanamama gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktadır.

Batman her zaman olduğu gibi hep sahibini aramıştır. Aramaya da devam edecektir. Ne yazık ki bu konuda pek şanslı değiliz. Batmanlılık bilincinin gelişmemesi her konuda şehri sahipsiz bırakmaktadır. Maddi imkanı olanların kaçmak için fırsat kolladığı bir şehir adeta. Nedense yatırımları dışarda yapmak hoşumuza gidiyor. Ne diyelim, bu kafayla ancak bu kadar olur.

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *