29

Bu arada çocuğu ilkokula başlayacak olanların en çok sordukları soruların başında gelen sorulardan biri. Neden herkes iyi bir öğretmen arayışında? Bütün öğretmenler iyi değil mi?

Şurası bir gerçek ki, bir çocuk için en büyük şans iyi bir ilkokul öğretmenine denk gelmesidir. Çünkü, çocuğa şekil ve şahsiyet kazandıran kişilerin başında ilkokul öğretmenleri gelmektedir. Anasınıfı da önemli olmakla beraber dört yıl boyunca bir öğrenciyi okutan iyi bir öğretmenin bir öğrencinin yetişmesinde katkısı kadar etkili değildir.

Ancak iyi öğretmen derken ne kastediliyor onu anlamak veya ailelerin buna yükledikleri anlam değişebilmektedir. İyi öğretmen öğrencilerini kısa sürede okumaya geçiren öğretmen mi, çok ödev veren öğretmen mi, ilkokul birinci sınıfta öğrencileri test çözmede yarıştıran öğretmen mi, dersle beraber öğrencilerin iyi bir ahlak, duyarlı bir insan olarak yetiştiren öğretmen mi akla gelmelidir? Günümüzde başarı derken sadece akademik başarı akla geldiğinden, katıldığı sınavlarda tüm soruları doğru yanıtlayan, ancak insani değerlerden bihaber yetişen öğrencilerin toplumda nelere mal olduklarını her gün yaşadığımız olaylarda görmekteyiz.

Ne yazık ki, ailelerimiz çocukları üzerinden yarışmaktadırlar. Benim oğlum sınavda full çekti, benim kızım dershanede birinci geldi türünden kasılmalar, aslından çocukların geleceklerini de bitirmektedir. Herkes çocuğunun çok iyi olduğunu, dolayısıyla en iyi öğretmeni hakkettiğini, bunun için de mutlaka iyi bir öğretmene vermek gerektiğini söyleyip durmaktadır. Sormak gerekir, siz iyi bir öğretmen arıyorsunuz ama siz iyi bir anne baba mısınız? Unutmayalım ki, öğretmenler de iyi anne baba aramaktadırlar.

Bu sıralar nüfus müdürlükleri adres değişiklik istekleri ile dolup taşmaktadır. Nedeni basit. Hile yoluyla adresini çocuğunu göndermek istediği okulun kayıt alanına taşımak. Velinin beyanı esas olunca kimsenin nerde oturduğu önemli olmuyor. Nasılsa bir yolu bulunur. Bir hal çaresi vardır mutlaka. Zaten demokraside çareler tükenmezdi değil mi?

Millet ve devlet olarak kendimizi kandırmakta üstümüze yoktur. En iyi kanunu en kullanılmaz hale getirme konusunda dünyada birinciyiz. Ne yazık ki, bunun da sorumlusu yine eğitim sistemidir. Öyle ya şu anda Türkiye’de yaşayıp da bu eğitim sisteminin çarkından geçmeyen kimse olmadığına göre, demek ki, kanunları uygulayanlarda sorun vardır. Yunan filozof Solon’un dediği gibi: ”Kanunlar örümcek ağlarına benzer: Güçsüz ve hafif şeyler ona yakalanır; daha ağır olanlar ise onu parçalayıp geçer.”

Söz burdan açılmışken, neden bir okulda bazı öğretmenler çok tercih ediliyor da bazıları edilmiyor. Bu öğretmenler gerçekten başarısız mı yoksa reklam mı yapmıyorlar? Ya da çalışıp çalışmamak bir şeyi değiştirmiyor nasıl olsa, kendimi neden daha fazla yorayım. Nasıl olsa çalışan da aynı ücreti alıyor, çalışmayan da, modunda mıdırlar? Bura da idealizm ile beraber vicdan olayı da ortaya çıkıyor.  Her alanda olduğu gibi eğitimde de bazı öğretmenler işlerini diğer meslektaşlarına göre daha iyi yaptıkları bir gerçek. Bazıları eğitim fakültesi mezunu olmadıkları halde en iyi şekilde öğretmenlik yapabildikleri halde, bazıları da en iyi üniversitelerden de mezun olmalarına rağmen mesleklerini severek yapmadıklarından başarıyı yakalayamamaktadırlar. Bununla beraber vicdan dediğimiz olgu da devreye girmektedir. Çünkü sınıfa girdikten sonra bir öğretmenim en iyi müfettişi vicdanıdır.

Belli başlı bazı okullarımızda bu durum daha çok öne çıkmaktadır. Sözüm ona duyarlı velilerin olduğu semtlerdeki okullarda öğretmen bulma konusu daha çok sorun olmaktadır. İyi eğitim almak herkesin hakkı. Devlet okullarının ve sınıfların kapasitesi de belli. Dolayısıyla kendi çocuğunun eğitimi için adres değiştirenler, normalde diğer velilerin de hakkını gasp etmektedirler. Hak gaspı ile başlayan bir eğitim sisteminden ne beklenebilir ki?

Bazı okullarımızın önünde okul servislerinden geçilmemektedir. Oysa her okul kendi çevresinde öğrenci alacak olsa bu servislerin yarısı da olmaması gerekirdi. Neresinden bakarsanız bir çıkmazın içindeyiz. Bu işler nasıl çözülür, büyüklerimiz bu işlere kafa yoruyor mu bilmiyorum, ama bu gidişatın iyi olmadığını artık sağır sultanlar bile biliyor. Liselerle ilgili konuya haftaya değineceğiz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *