image

 

HANGİ PRİM BORÇLARINI KAPSAYACAK

6736 Sayılı Alacakların Yapılandırılmasına dair Torba Kanununun işverenlere ciddi kolaylıklar sağladığını belirten Ökten, “İşverenlerin 30.06.2016 tarihi ve öncesinde olmak koşulu ile: Sigorta primi borçları, işsizlik primi borçları ile kurumumuzca(SGK) tahsil edilen ve diğer kurumlara aktarılan Damga vergisi borçları, Özel iletişim vergisi borçları, Eğitime katkı payı borçları, ve Kurumumuzca(SGK) verilen İdari para cezası borçları, yine aynı tarihe kadar Kurumca hesaplanan İhaleli işlerden dolayı kaynaklanan asgari işçilik borçları, Bina inşaatlarından dolayı kaynaklanan asgari işçilik borçları,6736 Sayılı yasa kapsamında yapılandırılabilecek.” Dedi.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

İşverenlerin prim borçlarının yapılandırılması için başvuru işlemlerinin işveren dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkezlerine yapılabileceğini söyleyen Ökten, “Elden, Postayoluyla (Taahhütlü), Kargo yoluyla,E-bildirge şifresi ile E-Bildirge ekranından…Yapılabilecek.Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, başvuru formunun/dilekçenin postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih, buna karşılık, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.” İfadelerini kullandı.

İLK ÖDEME 2 OCAK

Kanun kapsamında borcunu  peşin ya da taksitli  ödemek isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabileceklerini belirten Ökten, “ Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler. Yapılandırma kapsamında, Kurumumuza SGK’ya  borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.   SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde  ödeme yapabilecekler.  Böylece;  6 taksit  (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay),  18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek. Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar kapsama giren borçları için 31.10.2016 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunmamaları halinde bu kapsama giren borçları başvuru şartı aranmaksızın 144 aylık eşit taksitlerle yapılandırılacaktır.” Açıklamasında bulundu.

PRİM BORÇLARININ NE KADARI SİLİNECEK?

Yapılandırılan prim borçlarının ilk iki taksitinin ödenme zorunluluğu bulunmakta olduğunu söyleyen Ökten, “ İlk iki taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma ihlal edilmiş sayılır ve bozulur. İlk iki taksitin ödenmesi, geri kalan taksitlerin de bir takvim yılında ikiden fazla geç ödenmemesi ve cari primlerin de düzenli ödenmesi gerekmektedir.30.06.2016 tarihi öncesindeki prim borçlarının gecikme zamları ve gecikme faizleri silinecek. Kalan anaparaya enflasyon oranı üzerinden peşin ya da taksitli ödenmesi halinde yeniden hesap yapılacak. Çıkan tutarın tek seferde peşin olarak ödenmesi halinde hesaplanan enflasyonun da yarısı alınmayacak. Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası,  40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek. “ ifadelerini kullandı.

KAPANMIŞ İŞYERLERİNİN KÜÇÜK BORÇLARI SİLİNECEK

Kapanmış işyerlerinin 50 Lirayı  aşmayan alacaklarının silineceğini belirten Ökten, “Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.” Dedi. Şevki Aslan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *