image


Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yıllarca (Gogwêrin) Köyünde 1994 yılında PKK tarafından katledilen ''Karacadağ Mayın Şehitleri" düzenlenen programla anıldı.

Çınar ilçesine bağlı Yıllarca (Gogwêrin) köyünde ''Karacadağ Mayın Şehitlerini Anma Programı'' halkın yoğun katılımı ile gerçekleşti. Gogwêrin Köyünde 10 Mart 1994 yılının Ramazan ayında Kadir Gecesinin sabahında Diyarbakır merkezine bayram alışverişine giden ve içinde kadın, çocuk, yaşlı bulunan yaklaşık 50 kişiyi taşıyan yarım otobüsün PKK tarafından yola döşenen mayına çarpması sonucu 10 Müslüman katledilmiş, 40 kişi de yaralanmıştı. Katledilenler arasında 12 yaşında 2 çocuk da vardı.

Gogwêrin köylüleri, Şehitler Kervanı Platformunun desteğiyle hain mayın saldırısı sonucu hayatını kaybedenleri ve davalarını hatırlatma amacıyla bir anma programı düzenledi. Çevre köylerden de yoğun katılımın olduğu programa Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcıları Bahattin Temel ve Vedat Turgut, Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, Çınar İlçe Başkanı Abdurrahman Tekdal ve çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı.   Program Abdulgaffur Gülçer’in Kuran Kerim tilavetiyle başladı.

“Hain saldırıda 10 Müslüman şehit oldu”

Programda, hain mayın saldırısında 12 yaşındaki oğlunu kaybeden molla Abdurrahman Gülçer konuşmasında, “1994 yılının Ramazan ayında Kadir Gecesi’nin sabahında Diyarbakır merkeze bayram alışverişine giden içinde kadın, çocuk, yaşlı bulunan yaklaşık 50 kişi yarım otobüsün PKK tarafından yola döşenen mayına çarpması sonucu 10 Müslüman şehit oldu, 40 kişi de yaralandı. Şehit olanlar arasında 12 yaşında 2 çocuk vardı.” dedi.

O yıllarda sürekli yollarına mayın döşendiğine dikkat çeken  Gülçer Hoca,  “Daha önce de birçok kez mayın bırakıldı onları fark ettik, fakat takdiri İlahi bunu fark edemedik. Bu insanlara yapılan zulmün sebebi de Müslüman olmamız, dindar olmamız, hayatımızı Kur'an ve sünnete göre yaşamak istememizden dolayıdır. Daha öncesinde birçok kez tehdit edildik, saldırıya maruz kaldık, fakat kesinlikle İslam'dan taviz vermedik. Çünkü bizler Müslümandık, Allah'tan korkuyorduk. İnsana, kul olanlara boyun eğemezdik.’’ İfadelerine yer verdi.

Program daha sonra katledilenlerin hayatlarından kısa kesitler sunularak devam etti. Özellikle iki amca çocuğu olan Muhammed Halil ile Muhammed Emin’in 12 yaşlarındaki çocuklarının hayatları anlatılırken programa katılanlar duygu dolu anlar yaşadı.

 ‘Şehidler dünyaya dönmeyi arzular’

Programda bir konuşma yapan araştırmacı yazar Mahmut Kılınç, şehid ve şehadetin önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, “Peygamber Efendimiz Uhud Savaşından sonra bir gün ashabı ile sohbet ediyor. Sahabelere Uhud Savaşında şehid olanlar hakkında, kardeşleriniz cennetin nimetlerinden faydalanıp yiyip-içiyorlar. Allah onlara soruyor ‘benden bir isteğiniz var mı?’ diye. Şehidler de Allah’a, ‘ Ya Rabbi biz senden, bizi tekrar dünyaya gönderip senin yolunda tekrar cihad edip, savaşıp, şehid olmayı istiyoruz’ diyorlar. Allah onlara başka bir şey istemelerini söylüyor, şehitler bu isteklerini üç kez tekrar ediyorlar. Çünkü şehitler bu yüce makamı ve nimetleri gözleri ile görmüş, idrak etmiştiler. Allah şehitlere bir daha dünyaya gönderilmeyeceklerini söyleyince, şehit Allah’tan bu talepte bulunuyor ‘Allah’ım sen bizden sonra dünyada kalanlara şehidlerin bu yüce makamını müjdelemeni istiyoruz’. Allah da (cc) şehitlerin dili üzerinden Al-i İmran suresinin 169 ve 171. ayetlerini indiriyor ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin, onlar diridirler. Fakat siz bunu anlayamazsınız. Rableri katında rızıklandırılıyorlar. Peygamberimiz ‘Dünyadan ayrılıp cennete giren hiçbir insan, cennetten ayrılmayı talep etmez’ diyerek şehitlerin dünyaya dönerek tekrar Allah yolunda şehit olmak istediklerini belirtiyor. “ ifadelerini kullandı.

‘Kürdistan’da 21. asrın putu PKK’dir’

Kılınç her asrın bir putunun olduğunu belirterek, 21. asrın putunun da Kürdistan’da PKK olduğunun altını çizerek, “21.asrın Kürdistan’daki putu PKK’dir. Yoksa biz de Kürdüz, Kürtçe konuşuyoruz, gelenek ve göreneklerimiz Kürtlere aittir, bizim hiçbir farkımız yok. Sadece bir farkımız var inancımız. Bu yüzden Karacadağ’daki bu yiğitleri mayın ile şehit ettiler. Biz de inancımız, dinimiz, dinimizin izzeti için eğere canımız, evlatlarımız, malımızı vermemiz gerekiyorsa bir an bile düşünmeden vermeye hazırız. Çünkü İslam hâkim olmazsa, hiçbir şeyimiz emniyette olmaz.“ şeklinde konuştu.  (İLKHA)

 




0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *