image


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova Vilnius, Riga ve Tallinn'in düşmanca tutumları nedeniyle Rusya ile tüm devletlerarası, bölümlerarası, bölgesel ve sektörel bağların koparıldığını belirterek, “Aynı zamanda, Rus vatandaşları da dahil olmak üzere Rusça konuşan çok sayıda insanın bu devletlerde yaşadığı unutulmamalıdır. Ne yazık ki Letonya, Litvanya ve Estonya'da yurttaşların ‘muhalefet’ nedeniyle zulme uğraması, Rusça konuşan partilere yönelik baskılar, siyasi amaçlı gözaltılar, tutuklamalar ve uydurma ceza davaları olağan hale gelmiştir. Rus vatandaşları Baltık ülkelerinden ‘ulusal güvenliğe tehdit’ gibi zorlama bir bahaneyle sınır dışı edilmekte, okullarda ve hatta anaokullarında çocuklara yönelik tacizler de dahil olmak üzere Rus düşmanlığı ve ülke içinde ayrımcılık artmaktadır. Rus dili, eğitim sistemi de dahil olmak üzere kamusal yaşamın tüm alanlarından neredeyse tamamen çıkarılmış ve Rus varlığı ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Zaharova, 2022 yılında Vilnius, Riga ve Tallinn'de alınan kararla, Rus vatandaşlarının ve Baltık Devletlerinin 5 konsolosluk ofisinin kapatıldığını belirtti.

Ekonomik kısıtlamaların Baltık ülkelerinin kendi zararına olduğuna değinen Zaharova, kargo akışının Rusya'nın kuzeybatı limanlarına yönlendirilmesi de dahil olmak üzere Moskova’nın attığı misilleme adımlarının Baltık ülkelerinin bütçe gelirleri üzerinde son derece olumsuz bir etki oluşturacağını ifade etti.

Zaharova, Baltık ülkelerinin düşmanca eylemlerine, başta ekonomik ve transit alanlarda olmak üzere asimetrik tedbirlerle de karşılık vereceklerini kaydetti. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *