image

Mimari yapısı bakımından Diyarbakır Silvan’da bulunan Malabadi Köprüsü ile benzerlik gösteren, İpek Yolunun geçmişteki önemli geçiş güzergâhlarından biri olan tarihi Pisyar Köprüsü geçmişte kervanların Garzan Çayı’nın Doğusundan Batısına geçmeleri için kesme taşlarla yapılmış bir geçiş güzergâhı görevini görmüştür. 

Pisyar eski adıyla ''Hacer Gem'' Köprüsü Kozluk ilçesi Alıçlı köyü mevkiinde bulunan asma köprüdür. 

Kaymakam Ekrem Güngör tarafından Alıçlı Köyü'ndeki tarihi Pisyar yaya köprüsünün restorasyonu için yapılan iincelemelerde köprünün yıkılmış durumda olduğu ve halkın geçmek için çelik halatlar ve tel örgüler kullandığı görüldü.

Köprü, tarihi İpek Yolu'nun bir parçasıydı ve kervanların Garzan Çayı'nı geçmesi için kullanılıyordu. Köprünün restore edilmesi ile kullanıma açılması ve turizme katkı sağlanması hedefleniyor.

Restorasyon çalışmaları için Karayolları Genel Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne başvurular yapıldığı belirtildi.

Kaymakam Güngör, Pisyar Köprüsünün, Tarihi Köprüler onarımı yatırım programına alındığını belirtti. Kaymakam Güngör, proje onayları ve yatırım süreçlerini takip ederek restorasyonun tamamlanmasını istediklerini belirtti.

Pisyar Köprüsündeki incelemelerden sonra Kozluk Kaymakam Ekrem Güngör, Alıçlı Köyü'ndeki tarihi mezarlık alanında incelemelerde bulundu.

İslami Dönem, yazısız ve farklı din veya etnik gruplara ait mezar taşları bulunduğu mezarlık alanının tam tarihi bilinmemektedir.

Mezar taşlarında kullanılan figürler ve geometrik şekiller, yazının kullanılmaması mezarlığın kökeni ve tarihi hakkında bilgi vermemektedir.

Kaymakam Güngör, mezarlığın restore çalışmaları için il Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve GAP İdaresi'ne proje sunulduğunu belirtti.

İncelemelerde GAP İdaresi Proje Uzmanı Kasım Bağlam ve Müze Müdürü Veysel Ağrak, Kaymakam Güngör'e eşlik etti.  MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *